Tres produccions catalanes

"Ciutat morta", "Sobre la marxa" i "No tot és vigília", al 62è Festival de Sant Sebastià

Els documentals "Ciutat morta", "Sobre la marxa" i llargmetratge "No tot és vigília" han estat seleccionats en el 62è Festival de Sant Sebastià. Els dos primers fan part de la secció "Made in Spain" i el tercer de la secció "Nuev@s Director@s".

El 62è Festival de Sant Sebastià, que té lloc entre els dies 19 i 27 de setembre, ha seleccionat tres documentals de producció catalana: "Ciutat morta" i "Sobre la marxa", en la secció "Made in Spain", i "No tot és vigília", en la secció "Nuev@as Director@s".

De cadascun dels documentals se'n faran els següents passis:
- "Ciutat morta": dilluns 22, a la Sala Príncipe, 10 (20.15) i dimarts 23, a la Sala Trueba, 2 (18.30).
- "Sobre la marxa": dijous 25 (18.30) i divendres 26 (20.30), ambdues a la Sala Trueba, 1.
- "No tot és vigília": divendres 19 al Teatre Principal (14.00, passi de premsa) i a l'Auditori Kursaal (19.15, passi oficial); dissabte 20 (18.15), als Cines Antiguo Berri (passi públic), i diumenge 21 (20.30), a la Sala Príncipe (passi públic).

"Ciutat morta"
El juny de 2013, un grup de vuit-centes persones ocupen un cinema abandonat del centre de Barcelona per projectar un documental. Rebategen l'antic edifici en honor a una noia que es va suïcidar dos anys abans: Cinema Patricia Heras. Qui era Patricia? Perquè es va treure la vida i quina relació hi ha entre Barcelona i la seva mort? Això és el que es vol donar a conèixer amb aquesta acció il·legal i de gran impacte mediàtic: que tothom conegui la veritat sobre un dels pitjors casos de corrupció policial a Barcelona, la ciutat morta.
 
"Ciutat muerta", produit per Metromaster, ha estat guardonat amb el premi Biznaga de Plata al Millor Documental en el Festival de Màlaga 2014.

Xavier Artigas, direcció
Sociòleg i activista. Comença la seva carrera cinematogràfica el 2008 com a col·laborador de cineastes com Mercedes Álvarez o Ricardo Íscar. Després de dirigir una trilogia de curts documentals sobre dones grans lluitadores pel programa del 33 "Taller.Doc", el 2012 dirigeix i produeix el seu primer llargmetratge documental, "[NO-RES], vida i mort d'un espai en tres actes". Aquest documental sobre els últims dies de la Colònia Castells, guanya el primer premi del Festival Documenta Madrid 2012 (millor llargmetratge documental). Artigas també és fundador de la productora independent Metromuster i membre del canal de contrainformació 15Mbcn.tv.

Xapo Ortega, direcció
Ha desenvolupat la seva carrera professional al voltant de l'arquitectura i el disseny gràfic. El 2004 crea el seu estudi propi, 72dpi.net, on col·labora en projectes gràfics amb arquitectes com Carles Ferrater, Benedetta Tagliabue, David Chipperfeld, José Luis Mateo i amb estudis com b720 o Fuses-Viader arquitectos, entre d'altres. Els anys 90 participa en el naixement del festival Primavera Sound i altres projectes musicals. Actualment col·labora amb diferents col·lectius vinculats als moviments socials de Barcelona generant material videogràfic de denúncia social i política, com la productora Metromuster.

Tràiler de "Ciutat morta"


"Sobre la marxa"
Aquesta és la història d'un home que va crear una selva al costat d'una autopista. Un home que va alçar un bosc, amb les seves pròpies mans, construccions tan belles com inverosímils. És també la història de com les va acabar reduint a cendres per tornar-les a reconstruir, una vegada i una altra, durant dècades. Se'l coneix com "el Garrell", àlies "Tarzan d'Argelaguer", i no es guia per cap propòsit aparent, excepte el seu lema: anar fent "sobre la marxa".

El relat de com va aconseguir crear un món fantàstic ens arriba a través de les seves pròpies filmacions, peculiars "remakes" de Tarzan enregistrats amb la complicitat d'un jove de 14 anys. Però també per les imatges d'una historiadora de l'art nord-americana i, finalment, per les gravacions de l'autor del documental, que ajunta les peces d'aquesta vida extraordinària de múltiples facetes: un persona gran que continua tenint ànima de nen, un salvatge modern, el visionari admirat pels qui pelegrinen al seu bosc, l'incomprès a qui titllen de llunàtic... Tal com ell mateix assenyala: "Aquí, a la meva selva, no em falta res. Aquesta serà la meva vida. No vull saber res més de l'home blanc civilitzat".
 
"Sobre la marxa", produït per Isaki Lacuesta-La Termita Films, ha obtingut la Menció Especial del Premi del Públic al Festival de Màlaga, i ha estat una de les pel·lícules favorites del Festival de Rotterdam. El documental també ha estat projectat als festivals Hot Docs (Canadà), Indie Lisboa (Portugal), Visions du Réel (Suïssa), BFI (Londres), New Era Horizons (Polònia), Documenta Madrid 2014, Jeonju International Film Festival i al Taipei International Film Festival, entre d'altres.
 
Jordi Morató, direcció
És titulat per l'EMAV (Escola de Mitjans Audiovisuals de Catalunya) com a Tècnic Superior d'Audiovisuals i Espectacles i graduat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha realitzat estudis complementaris en la Universitat del Cinema de Buenos Aires i actualment cursa el Màster en Documental de Creació IDEC/UPF.

El seu primer curtmetratge documental "Els sentits, La vista" (2009) va ser guardonat amb el primer premi en els IV Premis Mediavall i seleccionat en el YEFF (young European Film Forum) de Suècia. Amb "Camí de terra" (2012), va guanyar el primer premi del festival de cinema Foradcamp i la menció especial del jurat de la Mostra de Cinema de Frontera de Portbou (2013). 

Tràiler de "Sobre la marxa"


"No tot és vigília"
Antonio i Felisa viuen junts en un petit poble de Terol des de fa més de 60 anys. Les seves forces comencen a minvar i el seu estat de salut, cada vegada més fràgil, els impedeix tenir cura un de l'altre. La possibilitat d'haver d'abandonar casa seva per anar a un residència d'avis és una amenaça que apareix a l'horitzó.

El llargmetratge documental, dirigit per Hermés Paralluelo, és una coproducció d'El Dedo en el Ojo, TVE i Janus Films amb la col·laboració de Prolmágenes Colombia. El 2013 va guanyar el premi DOCS DF del DocsBarcelona, va obtenir la Beca Cinescope d'Ibermedia i va participar en el DOCLAB de Buenos Aires, en el Mercat Internacional "Ventana Sur" i en el Merché du Film del Festival Internacional de Cannes, tingut a Buenos Aires.
 
Hermés Paralluelo, director
Nascut a Barcelona (1981), amb 32 anys va aconseguir amb la seva òpera prima "Yatasto" els següents premis: Millor Documental al Festival de Màlaga 2012; Millor Pel·lícula al FICUNAM; Especial del Jurat al Fidmarseille 2011; Especial del Jurat al Bafici 2011, i Fipresci de la Crítica al Viennale.
 
Tràiler de "No tot és vigília"
Anar al contingut