Actualitat

"Víctimes, veritat i reconciliació" i "Euskadi pacifista", a "Latituds"

El primer programa ens mostra víctimes d'ETA i dels GAL parlant davant de les càmeres. Al segon, parlem de les vies alternatives per construir la pau definitiva a Euskadi.

Aquest dissabte, 20 de setembre, a les 23.00, recupera els capítols "Víctimes, veritat i reconciliació" i "Euskadi pacifista".

Víctimes, veritat i reconciliació

Víctimes d'ETA i dels GAL s'han trobat en secret des del 2007 per compartir experiències i obrir pas a la veritat del conflicte basc com a pas previ a la reconciliació. Per primer cop una víctima d'ETA i una dels GAL parlen davant les càmeres de televisió d'aquesta experiència.

Les trobades, promogudes pel govern basc, s'anomenen Iniciativa Glencree pel nom del centre per la pau irlandès on es va fer la primera trobada. La Iniciativa Glencree, en què també participen víctimes de tortures dels cossos de seguretat de l'Estat, es va mantenir en secret fins al juny del 2012.

La necessitat de la veritat sobre els conflictes, com a pas previ a la reconciliació. Necessitat de veritat que ha fet que des dels anys 80 s'hagin creat comissions de la veritat en 28 països d'arreu del món.


Euskadi pacifista

Diverses plataformes pacifistes obren, des de fa anys, vies alternatives per construir la pau definitiva a Euskadi. Alternatives que molt sovint han rebut forts atacs dels sectors més polaritzats que han negat les seves propostes.

La solució pacífica dels conflictes, la no-violència i el respecte escrupolós dels drets humans de tothom formen els pilars de l'ideari d'aquests grups.

Malgrat les seves diferències, que sovint els distancia, junts adoben el terreny, amb insistència, per posar fi a totes les violències. I a pesar de les tensions viscudes, aposten per la reconstrucció de la convivència i per la reconciliació.

Històrics de la no-violència com Martin Luther King o Mahatma Gandhi són un referent per al moviment pacifista basc, decidit a construir una base sòlida per a la pau a Euskadi sense esquerdes futures.
Anar al contingut