Documental

Continuem descobrint "Els Pirineus des de l'aire"

Segon i tercer capítol d'una sèrie documental que recorre els Pirineus des d'una perspectiva que l'espectador té poques possibilitats de veure.

Aquest divendres, 19 de setembre, a les 23.55, el canal 33 ofereix el segon i tercer capítol de la sèrie documental "Els Pirineus des de l'aire".

Capítol 2. Pirineu Oriental II. De Montlluís a la Pica d'Estats

A l'ampla vall de la Cerdanya, les aigües de la qual formen el Segre, que anirà a parar a l'Ebre, hi trobem una excepció geogràfica creada per homes que es van capficar a dividir la vall en dues nacions; la Cerdanya és un paradís assolellat i amable que del Querol cap al nord és francès i de Puigcerdà cap avall espanyol. Aquesta partició antigeogràfica de la Cerdanya data del segle XVII. Però a l'establir que "trenta-tres pobles del nord de la vall passaven a França", va quedar oblidada Llívia, que no era poble sinó vila. Els de Llívia van callar fins després de la firma, per reclamar que ells eren espanyols. I com a espanyols segueixen, en un paratge dins de França unit a Espanya per una carretera de 4 quilòmetres.

A la Cerdanya francesa hi ha un forn solar, testimoni d'una alta tecnologia al dia. Més enllà de Font-romeu hi ha els lluminosos llacs del Carlit. Des del Puigmal fins al port del Pimorent, l'itinerari va augmentant en abruptesa i també en instal·lacions esportives i per a l'oci.

Quan s'arriba a Andorra ens adonem que s'arriba també al veritable país i cor dels Pirineus.

Aquí neix el riu Arieja i, més a l'oest, la Garona. Són valls agrestes i profundes que formen un territori muntanyenc inviolat tant pel nord com pel sud. Els contrastos s'accentuen i les crestes de les muntanyes són tan afilades en el seu aspecte com variades en el tipus de roca. I molt poc transitades.

Capítol 3. Pirineu Oriental III. De la Pica d'Estats a Benasc 

A la Vall d'Aran i al Pallars les valls s'estenen formant harmoniosos circs que exterioritzen la seva intensa vida a través del mirall dels seus llacs.
Hi ha més de tres-cents llacs: uns estan penjats a la vora dels cims mentre que d'altres semblen ajaguts prop de les pastures verdes. La llum dels pics dóna encant a tot el paisatge, que té una bellesa indescriptible.

En el Pla de Beret, immensa plana verda a 1.900 metres d'altitud, neixen dos rierols a pocs metres l'un de l'altre. Un va cap al sud al principi, però torçarà cap al nord quan es transformi en riu. L'altre va cap al nord en els seus primers metres, però també canviarà de direcció per anar cap al sud. Un és el riu Garona, que anirà a França per lliurar les seves aigües a l'Atlàntic, i l'altre, la Noguera Pallaresa, que, regant el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà i com a afluent del Segre i de l'Ebre, arribarà al Mediterrani.

Malgrat les obres, el turisme i algunes preses mal dissimulades, encara queden llocs que valen la pena. Cada racó de cada vall parla el seu accent especial: a la mateixa Vall d'Aran, terra espanyola, s'escolta la mateixa manera de parlar que a Cominges, terra francesa.

En aquest capítol es para una atenció especial al Parc Natural d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al massís de la Maladeta amb l'Aneto com a cim més alt de tot el Pirineu i a l'art  romànic de Boí i Taüll.

La sèrie documental "Els Pirineus des de l'aire"

"Els Pirineus des de l'aire" és una sèrie documental de sis capítols, dedicada a recórrer els Pirineus des del cel, mostrant una perspectiva inusual que l'espectador no té possibilitat de veure mai.

Rodada en alta definició, i a través del sistema Cineflex, únic a Europa que permet la màxima qualitat d'imatge, la sèrie viatja per aquestes muntanyes, que, lluny de ser una barrera, han constituït un nexe d'unió entre els pobles dels seus vessants.

Les imatges del paisatge, espectaculars per la bellesa de l'entorn i sorprenents per la nova perspectiva que ofereix la vista aèria, s'acompanyen de referències a la fauna i la flora, la història, el patrimoni arquitectònic, l'art, la literatura, la gastronomia i el folklore, aspectes que la fan una regió única i especial.

El recorregut comença al Pirineu Oriental, zona a la qual es dediquen tres capítols. Dos capítols més recorren l'Alt Pirineu, i l'altre està dedicat al Pirineu Occidental. Cadascun dels capítols té una durada de 30 minuts.

"Els Pirineus des de l'aire" és una coproducció d'Aurea Documentary, Televisió de Catalunya i la Televisió Autonòmica d'Aragó, amb la col·laboració de la Radiotelevisió d'Andorra i Canal 6 de Navarra, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el govern d'Andorra.
Anar al contingut