Temporada 2014-2015

Els documentals, en la graella de sortida de TV3

TV3 comença una nova temporada amb un ventall de noves propostes de producció interna, amb col·laboració amb les productores catalanes independents i de documentals internacionals de gran qualitat.

TV3 inicia la temporada 2014-2015 mantenint i potenciant la seva aposta pel documental amb la voluntat de continuar sent un cas insòlit a tot Europa: un programa de documentals en el ¿prime time' d'una televisió generalista, una posició de privilegi avalada per l'èxit d'audiència.
 
Mentre "Sense ficció" (21.55, TV3) i "60 minuts" (23.30, 33) mantenen els seus dies d'emissió, dimarts i dimecres, respectivament, "El documental" (33) passa a emetre's els dijous a les 23.30.
 
Sense ficció
Després d'haver celebrat el 5è aniversari, torna amb noves propostes documentals de producció pròpia, de coproducció amb productores catalanes independents i de documentals internacionals de gran qualitat. Alguns dels documentals que el programa emetrà en el ¿prime time' de TV3 són: "Setze jutges", un retrat del món judicial a través de la mirada de setze jutges que parlen de la seva feina, dels seus sentiments, de la justícia del dia a dia i de l'impacte de les seves sentències sobre la vida de les persones. "El bosc, el gran oblidat" farà un retrat de la situació dels boscos a Catalunya, la majoria abandonats i mal gestionats i, per tant, una amenaça permanent d'incendis difícilment controlables. "Déu amb accent" recull les reflexions de representants de diverses confessions religioses de Catalunya -cristians, jueus, musulmans, budistes- sobre la seva fe i la seva pràctica religiosa. "Perseguits i salvats" explicarà les rutes de salvació del nazisme i dels camps de concentració que van significar per a centenars de jueus el pas pel Pirineu lleidatà des de França a Espanya, on podien salvar la vida i sortir cap a altres països de tot el món. I "Demà moriré", una història intrigant i poderosa coproduïda amb la BBC, explicarà el rerefons de la mort de Rodrigo Rosenberg, un advocat de Guatemala, que va anunciar el seu presumpte assassinat per ordre del president del país, i amb la qual el programa estrena la nova temporada.

Dos retrats personals cridaran poderosament l'atenció: "Ignasi M.", que ensenya la desacomplexada vida d'un homosexual que parla obertament amb els seus pares, la seva exdona, els dos fills, amics i companys de feina sobre la seva condició homosexual, la sida, la tolerància, la crisi econòmica, la feina, l'amor o el sexe amb un to sempre optimista i vitalista; i "Glance up", l'aventura d'un home que fa només un metre d'alçada per obrir-se camí a la vida i per realitzar el seu somni: jugar a bàsquet, ping-pong i futbol en els jocs mundials de talla menuda celebrats l'any passat a Michigan.
 
El documental
"El documental" continuarà sent el programa referent de l'emissió de treballs documentals realitzats en coproducció o col·laboració de TVC amb les productores independents catalanes. La nova temporada incorporarà treballs sobre dos dels periodistes emblemàtics del país: "Eugeni Xammar, la ploma silenciada" retrata la figura d'aquest home políglota, observador, agut i ben informat que va representar l'arquetip del periodista modern; i "Barnils, tal com raja" recorda el periodista irònic, lliure i compromès amb el seu temps i el seu país amb un recorregut per la seva vida personal i professional.

Altres documentals destacables seran:
- "Buda. L'illa del delta" ens farà una immersió en el món de personatges i paisatges que representa aquest petit racó de Catalunya, un espai místic que conserva la fantasia de generacions d'ebrencs: la silueta d'un far majestuós menjat per la mar.
- "Terranostra" és un retrat de la vida tradicional del Pirineu ribagorçà a través del seguiment d'una dotzena de personatges durant tot un any. Són pastors, pagesos, joves que parlen de la duresa i la saviesa del passat, de la importància de la naturalesa i l'amenaça de la crisi econòmica i ambiental enmig d'un món en plena transformació
- "Els homes que volien pujar una muntanya de 8.000 metres" explica l'aventura d'un cineasta i un alpinista que afronten la seva primera ascensió a una muntanya de 8.000 metres, el Manaslu. Una experiència vital i aventurera a la recerca de les qüestions més profundes i transcendentals que s'amaguen darrere de la necessitat de vagar per les muntanyes.
 
60 minuts
L'espai degà del documental de Televisió de Catalunya elebrarà aquest any el 25è aniversari i continuarà amb la seva oferta dels millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món.

Aquests són alguns dels documentals que s'emetran aquesta nova temporada:
- "Diners sagrats". Capellans imputats per corrupció, donacions desviades per pagar relacions sexuals, diòcesis en bancarrota, els negocis obscurs de la banca vaticana... són alguns dels escàndols financers que, un rere altre, sacsegen l'església catòlica. Ara, el papa Francesc ha decidit encarar-los i afrontar una lluita difícil tot recordant, en paraules de Mateu que "No es pot servir Déu i els diners".
- "Les dones i les armes". La perspectiva femenina d'un objecte històricament lligat als homes i la masculinitat.  Més enllà de les caricatures de Hollywood, el documental mostra la diversitat i extensió de la comunitat femenina addicta a les armes, com s'han convertit en un sector cobejat per la indústria armamentística i explica, a través d'històries personals, com les armes poden canviar la vida de les dones.
- "Buscant Steele". Una investigació periodística de 15 mesos demostra com el coronel retirat nord-americà James Steele va entrenar i supervisar comandos especials de la policia especialitzats en abusos i tortures a detinguts iraquians. La investigació mostra la relació dels abusos i tortures amb el general David Petraeus, exdirector de la CIA, que armava i equipava els comandos policials amb diners d'una fundació privada multimilionària.
Anar al contingut