Documental

Divulgació històrica i emoció amb "El cas dels catalans"

Aquest dimarts s'ha presentat el documental sobre els fets del 1714. Segons el director de TV3, Eugeni Sallent, el treball és "una lliçó d'història" que té l'objectiu de "formar part del nostre patrimoni".

El documental "El cas dels catalans", amb la direcció de Ventura Durall i la narració de Mònica Terribas, és una coproducció de TV3, Triacom Audiovisual i la Xarxa de Comunicació Local que s'ha presentat aquest dimarts a la Sala Moragues del Born Centre Cultural de Barcelona. Després de la presentació de l'acte per part del director de TV3, Eugeni Sallent, s'ha projectat el documental, que ha anat seguit de la intervenció de l'equip de direcció, productors i actors que participen en el muntatge, en un acte amb la periodista Mònica Terribas com a mestra de cerimònies.
 
Aquest és un resum de les paraules dels participants a la presentació al Born Centre Cultural:
 
Eugeni Sallent, director de TV3
 
"Aquest documental té l'objectiu de formar part del nostre patrimoni. Faltava una peça que expliqués la història de tots els anys previs i posteriors a l'11 de Setembre del 1714, i això és una lliçó d'història. És important per a TV3, com a televisió pública, poder invertir en produccions com aquesta que explica la nostra història i la divulga amb l'objectiu que arribi al màxim de gent possible."
 
"Més enllà que demà sigui el dia d'emissió del documental, cal destacar-ne el valor pedagògic, històric i audiovisual, una feina molt ben feta. L'objectiu per si sol ja valia la pena."
 
Ventura Durall, director del documental
 
"El repte era complicat i, a més, érem conscients que tothom s'ho mirarà amb lupa i que la nostra posició no era neutral. Hem intentat ser rigorosos i equànimes a l'hora d'explicar-ho i ens hi ajuden les paraules de dos historiadors amb visions diferents."
 
"L'equip ho ha donat tot per poder fer aquest documental amb tan poc temps. Estic molt satisfet del talent i l'energia que ha donat tothom de manera molt generosa."
 
"Vam voler centrar la pel·lícula en el setge a la ciutat de Barcelona perquè els espectadors se sentin com es van sentir els barcelonins en aquella època, però també per explicar què va ser la guerra de successió." 
 
Gemma Prat, productora executiva de Triacom Audiovisual
 
"La nostra intenció sempre ha estat que no només puguem veure el documental nosaltres, sinó també a Espanya i Europa, amb una funció pedagògica destinada a tothom, per a tots els públics." 
 
Joan Foguet, cap de continguts de La Xarxa de Comunicació Local
 
"Estem molt contents de participar en aquesta producció que és patrimoni i el veurem a totes les televisions de La Xarxa. Parlem de quaranta televisions locals, que emetran el documental juntament amb càpsules divulgatives de tres minuts, que expliquen, per exemple, què és el Tractat d'Utrecht, què és passar gana i què és ser botifler." 
 
Pere Arquillué, actor, Villarroel
 
"Vaig demanar el guió i vaig trobar que barrejava molt bé la pedagogia amb el punt d'emoció de fer història. La nostra part com a actors és la més emocional i d'història no es troben gaires referències dels personatges. Estic encantat de formar part d'un documental així que ja forma part del nostre país." 
 
Lluís Marco, actor, Casanova
 
"És un plaer participar en aquesta producció per la responsabilitat que comportarà, ja que estem en un moment històric i estic apassionat perquè estem recopilant tot el que està passant. Em va costar molt fugir del moment actual i anar fins al 1714 per posar-me a la pell de Rafael Casanova, una persona amb un gran seny al capdavant de tot un poble." 
 
Sergi Mateu, actor, Ferrer i Sitges
 
"Quan em va arribar el guió, en un projecte així mai es mira la llargada del personatge, l'important és ser-hi. Ser en un projecte com aquest, en què hi ha molta connexió amb el moment actual, és com si et donessin una baioneta per anar a les muralles a defensar-lo. I, a més, vaig investigar el meu personatge, Mateu Ferrer i Sitges, que en el seu moment va fer un discurs que és el que va convèncer Barcelona perquè resistís." 
 
Joan Anglada, actor, Lluís IX
 
"És un documental que aclarirà moltes coses a molta gent. La manera com s'ha explicat és molt clara i ajudarà a entendre moltes coses." 
 
Mingo Ràfols, actor, virrei Velasco
 
"Estic molt content de com ha quedat. La presentació m'ha fet recordar l'any 76, en què vam recuperar l'espai del Born per fer-hi un 'Don Juan Tenorio', i em va encantar quan em van dir que aquesta producció es faria en un estudi, treballant la llum, i que hi hauria una part que es rodaria aquí al Born, en aquest espai recuperat."
  
"El cas dels catalans", que s'estrenarà a TV3 el 10 de setembre a les 22.00, també s'emetrà a través de la Xarxa de Televisions Locals, complementat amb unes càpsules divulgatives.
Anar al contingut