L'origen d'"Els segadors"

TV3 estrena "Bon cop de falç. La història de l'himne"

"Els segadors" prové d'una cançó eròtica que es va transformar, el 1640, en un crit de guerra. El documental "Bon cop de falç. La història de l'himne", una producció de Clack, el Grup Enderrock i l'Avenç en coproducció amb Televisió de Catalunya i La Xarxa de Comunicació Local, narra la història i els processos de canvi que han fet que aquesta cançó s'hagi acabat convertint en l'himne nacional de Catalunya.

TV3 estrena, dimarts 9 de setembre, el documental "Bon cop de falç. La història de l'himne", dirigit per Eloi Aymerich, presentat pel musicòleg Jaume Ayats i produït per Clack, el Grup Enderrock i l'Avenç en coproducció amb Televisió de Catalunya i La Xarxa de Comunicació Local.
 
En el documental s'explica l'origen d'aquesta cançó popular i com va anar evolucionant fins a convertir-se l'any 1993 en l'himne nacional de Catalunya. Aquest audiovisual està basat en el llibre "Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional", de Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona.
 
Sinopsi
"Els segadors", l'himne nacional, prové d'una cançó eròtica que es va transformar, el 1640, en un crit de guerra. A finals del segle XIX, Francesc Alió va ajuntar la lletra de guerra que cantava la mare de Jacint Verdaguer amb la melodia de la cançó eròtica que li va cantar el canonge Jaume Collell.

Emili Guanyavents ¿procedent d'ambients anarquistes, espiritistes i maçons¿ va escriure la lletra actual de l'himne i els cors el van fer viure. "Els segadors" es va difondre amb el tren mentre els governadors civils feien mans i mànigues per prohibir-ne el cant.

Durant les dictadures de Primo de Rivera, primer, i de Franco, després, "Els segadors" sobreviu en l'exili i en la clandestinitat. Quaranta anys més tard, l'himne es torna a cantar en un acte públic durant la celebració de l'11 de Setembre a Sant Boi de Llobregat l'any 1976.

Amb l'arribada de la democràcia, es produeix l'oficialització d'"Els segadors" com a himne nacional de Catalunya. El documental "Bon cop de falç" proposa seguir la història social i emotiva del país a través del cant d'"Els segadors".
 
Fitxa tècnica
Direcció: Eloi Aymerich
Guió: Sergi Martí
Realització: Eloi Aymerich
Productors: Núria Iceta, Jordi Novell, Joan Salicrú
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavón
Director fotografia: Fèlix Bonnin
Muntatge: Lupe Pérez Garcia
Director de producció: Georgina Altarriba
Música: Toni Xuclà
Grafisme: Jordi Navarro
Veu en off: Jaume Ayats
 
Tràiler de "Bon cop de falç. La història de l'himne"
Anar al contingut