Referèndum històric

"Goodbye Scotland?", a "30 minuts"

El referèndum d'independència del 18 de setembre explicat a través de les històries humanes, les tradicions, les músiques i fins i tot els paisatges d'Escòcia.

"Goodbye Scotland?. És la pregunta amb què arrenca aquest "30 minuts" i que es respon just al final, després d'un recorregut de 1.400 quilòmetres per Escòcia. L'objectiu del viatge: recollir els arguments del "Yes" i del "No", les dues postures que s'enfronten en el referèndum del 18 de setembre. Aquest dia, els escocesos hauran de prendre la decisió més important dels últims 300 anys: si es mantenen o no dins del Regne Unit.

El reportatge explica el procés que ha portat fins a aquest referèndum històric a partir de tots els elements que ofereix Escòcia. Els primers a parlar són els escocesos, els que hauran de decidir el futur de la seva nació. Però també tenen molt protagonisme les tradicions, les músiques i, sobretot, els espectaculars paisatges d'Escòcia.

El recorregut comença a la frontera entre Anglaterra i Escòcia. I, a partir d'aquí, cada parada serveix per reflectir els diferents temes i arguments que han anat apareixent al llarg de la campanya. Què pensen de la independència a la costa pesquera, que sempre s'ha considerat maltractada per les quotes imposades des de la Unió Europea?  Quina és l'opinió de les companyies petroleres del Mar del Nord? I què votaran les antigues grans ciutats industrials escoceses, ara convertides en zones deprimides on algunes famílies ja han arribat a la tercera generació consecutiva que viu de subsidis?

L'equip que ha fet el programa passa per les grans ciutats escoceses com Edimburg, Glasgow i Aberdeen. S'atura en alguns dels monuments més espectaculars, com Dunnottar Castle. I també visita petites localitats com Oldmeldrum, al nord-est, on coneixerà una de les principals atraccions turístiques d'Escòcia, els "Highland Games", amb els populars llançaments de pesos pesants i de troncs.

El reportatge inclou un "cara a cara" entre el ministre d'Afers Exteriors del govern escocès, Humza Yousaf, i el ministre d'Escòcia del govern de David Cameron, Alistair Carmichael. Tots dos expliquen com van ser les dures negociacions entre Londres i Edimburg per arribar a l'acord que ha permès un referèndum legal i vinculant. Segons Carmichael, amb la història constitucional britànica "ningú no ens podia aconsellar que no autoritzéssim aquest referèndum".

"Goodbye Scotland?" també compta amb l'anàlisi dels especialistes més prestigiosos sobre el referèndum escocès, com David McCrone (sociòleg de la Universitat d'Edimburg), John Curtice (politòleg de la Universitat de Strathclyde), David Bell (economista de la Universitat de Stirling) o Jo Armstrong (economista de la Universitat de Glasgow).

Un reportatge de: Carles Costa
Realització: Lluís Montserrat
Producció: Sílvia Pairó
Imatge: Hèctor Solé
Muntatge: Joan Carles Calvera
Documentació: Montserrat Bailac
Anar al contingut