Entrevista

"Álvaro Palacios: del Priorat al cel", a "Retrats"

Jaume Barberà conversa amb l'enòleg i productor de vi Álvaro Palacios, un dels màxims responsables de la difusió i el prestigi del Priorat com a zona de producció de vins de màxima qualitat a tot el món.

Dimecres, 3 de setembre, "Retrats" es desplaça a Gratallops (el Priorat) per conversar amb l'enòleg i productor de vi Álvaro Palacios, un dels màxims responsables de la difusió i el prestigi del Priorat com a zona de producció de vins de màxima qualitat a tot el món.

Aquest emprenedor d'èxit nascut a Alfaro (la Rioja) va arribar al Priorat ara fa 25 anys, i, segons explica ell mateix, es va enamorar immediatament del paisatge, ple de vinyes velles, i de les possibilitats que oferia. Descendent d'una llarga nissaga de productors de vi i després d'estudiar a Bordeus amb els més prestigiosos elaboradors de vi de la zona, Álvaro Palacios es va decidir a fer un vi de característiques i qualitat semblants al Priorat.

Actualment, Álvaro Palacios és un dels elaboradors de vi més cotitzats del món i alguns dels seus vins han aconseguit les puntuacions més elevades a les llistes més prestigioses del sector.

Al llarg de la conversa amb Jaume Barberà, Palacios ens explicarà aquest recorregut personal i com ha aconseguit fer de la seva passió pels grans vins la seva professió. En paraules del mateix Palacios: "Es va formar en mi una espècie d'ambició i de repte d'aconseguir recuperar vinyes clàssiques a Espanya, aconseguir trobar un lloc on hi hagués vinyes antigues, una zona amb gran potencial, amb gran qualitat."

En el decurs de l'entrevista, Álvaro Palacios també afirma que té una gran fe en el Priorat, i ens confessa que "el Priorat m'ha ensenyat a aprendre. No només de viticultura, també m'ha ensenyat a aprendre de la vida, amb aquest sotmetiment a l'austeritat, a la rusticitat, a la duresa. I també m'ha ensenyat molt a estimar."

I és que Palacios, que afegeix que encara ha de trobar el gran vi que es feia a la comarca segles enrere, continua treballant per aprofitar tota la vàlua que ofereixen les vinyes velles de la comarca i crear un vi de la màxima qualitat. Encara més, creu que "és el moment de recuperar aquest patrimoni, aquesta riquesa, aquests petits grans tresors, s'ho mereixen. És un honor agafar aquest llegat. Aquest és un vi que està plantat perquè transcendeix el que és material."
Anar al contingut