Tertúlia

El metge de família Enric Vidal, a "Retrats"

Jaume Barberà acompanya Enric Vidal, metge de família des de fa 59 anys, en un dia de feina.

Dimecres, 20 d'agost, el programa "Retrats" es desplaça al barri de Sant Andreu (Barcelona) per acompanyar Enric Vidal, metge de família des de fa 59 anys, un dia a la seva feina. Vidal, que ha arribat a visitar quatre i cinc generacions d'una mateixa família, és tota una institució al barri.

Durant el capítol, Jaume Barberà acompanya el metge, de 84 anys, a fer les visites que habitualment fa en un dia de feina. El programa comença a casa seva, on la seva dona, l'activista social Núria Gispert, opina sobre l'estat actual de la medicina. Gispert pensa que "avui hi ha grans invents, però de vegades les persones no se salven perquè el metge no ha estat humà".

A partir d'aquí, s'inicia un recorregut pel barri de Sant Andreu, acompanyant el doctor Vidal a fer algunes visites a pacients que tracta des de fa dècades, mentre es conversa sobre l'evolució de la figura del metge de família.

Amb Vidal, el programa revisa l'estat de la medicina actual i reflexiona sobre l'excés de tecnificació d'aquesta professió. Vidal considera que "actualment hi ha metges molt ben preparats, però que no tenen el temps d'atendre els seus pacients". D'altra banda, Vidal també reivindica el vincle humà que es crea en la relació entre metge i pacient, ja que conèixer la persona, la seva situació i les seves vivències fan que la tasca del metge pugui ser més eficaç. Per aquest motiu, Vidal veu amb tristesa que "en les consultes mèdiques, amb tots les avanços que hi ha, els metges es limitin a teclejar dades i a donar medicació".

Enric Vidal, un gran aficionat a l'òpera i destacat actor amateur al barri, creu que "s'ha fet un avanç tècnic importantíssim sobretot pel que fa als descobriments dels hospitals catalans -que són dels millors del món-, però s'ha perdut el fet de mirar als ulls del pacient i escoltar-lo".

"Retrats", dimecres 20 d'agost, a les 22.50, al 33. Amb el doctor Enric Vidal.
Anar al contingut