Camins d'aigua

A "Camins d'aigua" recorrem l'Ebre per la Rioja, Navarra i l'Aragó

Resseguim el curs del riu Ebre des de la localitat de Miranda de Ebro fins a Saragossa.

Els capítols d'aquest divendres, 1 d'agost, de "Camins d'aigua" ens porten a seguir el recorregut de l'Ebre per terres de la Rioja, Navarra i l'Aragó.


Capítol 2: De Miranda de Ebro a Alfaro (la Rioja)

El riu Ebre, espina dorsal de les terres per on passa, ha estat i continua sent, amb el pas dels temps, un element definidor del paisatge, una manera de viure i, sobretot, una gran font de riquesa. Aquest capítol recorre l'Ebre per terres de la Rioja amb una espectacular escapada seguint el riu Zadorra, el gran afluent que discorre per territori alabès.

Com a cruïlla de camins d'aigua, el passat de la Rioja està construït de retalls d'art i cultures diferents. La Rioja, com els seus vins, fa olor i té gust de barreja, una barreja ricament condimentada amb tradicions tan arrelades com innovadores.


Capítol 3: D'Alfaro a Saragossa (Navarra i Aragó)

Comencem el capítol a terres de Navarra, on l'Ebre canvia de caràcter i es va obrint en planures cada vegada més àmplies fins arribar al mateix cor d'Aragó. Aquí fins i tot l'arquitectura és diferent, ja que la pedra com a material de construcció comença a deixar pas al maó, un senyal d'identitat d'aquest tram central de l'Ebre.

A la part central, el riu entra a la depressió, augmenta molt de cabal i arriba fins a Saragossa. En aquest tram mitjà, l'Ebre rep les aigües dels seus afluents més cabalosos: per l'esquerra, els que procedeixen dels Pirineus, que contribueixen a augmentar el seu cabal de manera considerable, i per la dreta, els del sistema Ibèric.

Ja ho diu la dita: "Ega, Arga y Aragón hacen al Ebro varón". A partir de Tudela, a Navarra, el riu discorre per una àmplia planura al·luvial regada pel Canal Imperial d'Aragó i el Canal de Tauste. L'Ebre entra en territori aragonès a la comarca de la Ribera Alta de l'Ebre per la localitat navarresa de Cortes; hi penetra de manera serpentejant i hi circularà més de 330 km. A la dreta, a prop d'Alagón, rep el riu Jalón, el segon afluent per extensió després del Cinca-Segre.
Anar al contingut