Divulgació

"La senyora que feia senyors", a "El documental"

El documental explora el funcionament d'un famós bordell barceloní regentat els últims vint anys per Lydia Artigas, més coneguda com la senyora Rius.

"El documental" emet dilluns 28 de juliol al 33 (23.40) "La senyora que feia senyors", un projecte del Màster de Documental de l'ESCAC, l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, dirigit per Carmen Sánchez Esplandiu i Emilia Valentin i protagonitzat per la "madame" més famosa de Barcelona, la senyora Rius.

Durant més de vint anys, la senyora Rius ha regentat un negoci de gran èxit. Ubicat en tres pisos d'un mateix edifici, compta amb una luxosa decoració amb cortines de vellut, cristalleria i porcellana barata que li donen un aire recarregat. Els retrats d'estrelles del Hollywood clàssic com Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Ava Gardner, Gregory Peck o Clark Gable inunden les parets. Tres línies de telèfon sonen incessantment mentre la Lydia, des de la cuina, organitza les agendes de les senyoretes que treballen per a ella. A més, un equip de professionals treballa els set dies de la setmana: un comptable i tres treballadores domèstiques que s'encarreguen de les tasques diàries.

La Lydia s'ha convertit en tota una llegenda a Barcelona. Va començar en aquest ofici als vint-i-un anys, per no passar més gana, tot i que va plorar amb el seu primer client. No li agrada fer servir el terme "prostitució", sinó el de "fer senyors". A les seves memòries, al llibre "La sra. Rius, de moral distraída", de Julián Peiró, narra les seves experiències amb celebritats com Salvador Dalí i Orson Welles.

A través de la mirada de la Lydia, les senyoretes, els clients i el constant sonar dels telèfons, el documental s'endinsa en un viatge revelador cap al desconegut món dels bordells i de la prostitució com una part de la nostra societat.

"La senyora que feia senyors"
Facebook

Fitxa tècnica:
Direcció: Carmen Sánchez Esplandiu i Emilia Valentin
Guió: David Llobet i Carmen Sánchez Esplandiu
Ajudant de direcció: Marlén Santos i Verònica Zacharias Gabriel
Producció: Verònica Zacharias Gabriel
Direcció de fotografia: Marlén Santos
Ajudant de fotografia: Laura Llorens
Muntatge: Esteban Ruz
So directe: Esteban Ruz
Postproducció de so: Toni Grabulosa
Música: Deux Janvier, Renald de Matrexasse
Subtítols: Carmen Esplandiu Feliu i Tania Cano
Direcció Màster Documental i supervisió de projecte: Ventura Durall
Coordinació de producció ESCAC Films: Bernat Manzano
Coordinació màsters documental: Joan Martí
Direcció màsters ESCAC: Aritz Lekuona
Espanya, 2013.

Projecte del Màster de Documental de l'ESCAC, Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, adscrita a la Universitat de Barcelona.
Una producció d'ESCAC Films.

Carmen Sánchez Esplandiu, codirecció
(1987) Artista multidisciplinària: fotògrafa, directora i dissenyadora. Llicenciada per la UVIC, la Universitat de Vic, en Publicitat i Relacions Públiques. Va estudiar un any de fotografia a la Universitat de Roehampton de Londres. Ha treballat per a diverses publicacions internacionals com a fotògrafa.
El 2012 va estudiar Cine Documental a l'ESCAC, on va realitzar la seva primera pel·lícula com a directora, "La senyora que feia senyors". El mateix any va participar com a productora en diversos curtmetratges i en un videoclip per a Jim Jarmusch i Jozef Van Wissem, "The Sun of the Natural World is Pure Fire". Actualment és a Barcelona i treballa en la seva pròxima pel·lícula.

Emilia Valentin, codirectora
(1983) Periodista i guionista "freelance" finlandesa. Llicenciada en Comunicació Audiovisual, especialitat en televisió i cinema, per la Universitat de Ciències Aplicades de Hèlsinki Metropolia i en Fotografia i Relacions Públiques per la Universitat Politècnica de Namíbia. També va fer un curs anual de ràdio a l'HEO, Institut Evangèlic de Hèlsinki.
Ha treballat per a diverses produccions de televisió en companyies i canals de Finlàndia i ha escrit per a diferents publicacions.
Anar al contingut