Missió de rescat

La història de l'Apol·lo 13, a "Situació crítica"

Al cap de dos dies del seu llançament va esclatar un tanc d'oxigen a bord i, en qüestió de segons, la situació va passar de rutinària a perillosa.

Aquest dijous 24 de juliol, a les 00.40, el canal 33 emet "Situació crítica: Apol·lo 13".

Disparat cap a la Lluna a gairebé 37.000 quilòmetres per hora, l'Apollo 13 va ser la tercera missió programada pels Estats Units d'aterratge lunar tripulat.

Al cap de tot just dos dies del seu llançament, l'11 d'abril del 1970, va esclatar un tanc d'oxigen a bord i, en qüestió de segons, la situació va passar de rutinària a perillosa. L'oxigen no només proporciona aire perquè la tripulació respiri, sinó que, a més, constitueix una font d'alimentació vital.

L'oxigen es va anar esgotant i l'equip confiava en el mòdul lunar desacoblable per sobreviure. Però el mòdul només comptava amb prou bateria i aigua per a dos homes durant dos dies i la Terra era almenys a tres dies de distància i eren tres astronautes.

La missió de rescat es va convertir en una cursa a contrarellotge.

Aquest dilluns podem ser espectadors dels relats personals de la tripulació de l'Apol·lo 13, inclòs James Lovell, el comandant de la nau, i Fred Haise, el pilot del mòdul lunar, que descriuen les condicions angoixants que van viure amb la pèrdua de la font d'energia, la manca d'aigua i aliment, les baixes temperatures i l'acumulació de diòxid de carboni.
Anar al contingut