Documental

"William S. Burroughs. Un home dintre l'home"

Un documental que esbossa un retrat molt tendre d'aquest autor beat, icona nord-americana, que amb la seva obra va atacar ferotgement els ideals conservadors, va esperonar moviments contraculturals vibrants i va reconfigurar la cultura del segle XX.

Aquest dimecres, 23 de juliol, a les 00.10, el canal 33 emet "William S. Burroughs. Un home dintre l'home".

El documental esbossa un retrat molt tendre d'aquest autor beat, icona nord-americana, que amb la seva obra va atacar ferotgement els ideals conservadors, va esperonar moviments contraculturals vibrants i va reconfigurar la cultura del segle XX. Presenta alhora seqüències d'arxiu inèdites de Burroughs, així com entrevistes exclusives amb companys i confidents, com ara John Waters, Patti Smith, Genesis P-Orridge, Laurie Anderson, Amiri Baraka, Jello Biafra, Sonic Youth, Iggy Pop, Gus Van Sant i David Cronenberg; està narrat per l'actor Peter Weller, i la banda sonora és de Sonic Youth i el Patti Smith Group.

Hereu de la fortuna de la màquina calculadora de Burroughs, William S. Burroughs va lluitar al llarg de tota la seva vida contra les addiccions, els sistemes de control i les relacions. Es va veure obligat a suportar la tragèdia d'haver mort la seva dona i les repercussions de negligir el seu fill. La seva novel·la "Naked Lunch" va ser un dels últims llibres que va prohibir el govern dels Estats Units, fins que el 1966 els tribunals van revocar la decisió, argumentant que el llibre contenia un valor social molt important. Continua sent una de les obres literàries més conegudes del segle XX.

William Burroughs va ser un dels primers autors de travessar els delicats límits de la cultura homosexual i de les drogues dels anys cinquanta, tot enregistrant les seves experiències. Va ser aclamat com el pare de la generació beat i va exercir una forta influència en les generacions d'artistes que vindrien. Tanmateix, els seus amics es van quedar amb el dubte de si William mai va conèixer la felicitat. Aquest documental, extremadament personal, fa aflorar el món convuls i brillant d'un dels autors més grans de totes les èpoques.
Anar al contingut