Grans obres i realitats properes

"Sense ficció" celebra el 5è aniversari amb una jornada acadèmica

Amb motiu dels cinc anys d'emissions, el programa ha organitzat una jornada acadèmica sobre el món del documental i la importància creixent que aquest gènere televisiu està adquirint a la societat actual.

La sessió s'ha fet aquest dijous a la sala d'actes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i ha estat presentada pel director de TV3, Eugeni Sallent, i per la Comissionada per a Sistemes d'Informació i Documentació de la UB, Carina Rey.

Primer hi ha hagut la ponència "Why Documentary Matter" a càrrec de Nick Fraser, director de "Storyville", de la BBC, un dels programes més prestigiosos i reconeguts a tot el món per la qualitat dels seus documentals. Fraser és també membre de la comissió de projectes documentals de la UER-EBU i, per tant, un dels principals experts en el gènere.

Després Fraser ha participat en una taula rodona amb el director del "Sense ficció", Joan Salvat; el productor independent i president de l'associació de productores catalanes Pro-Docs, Tono Folguera; el director del DocsBarcelona, Joan González, i el director del Màster de Documental de Creació de la UPF, Jordi Balló.

En la seva presentació, el director de TV3, Eugeni Sallent ha destacat com a "fet insòlit" el que ha fet TV3 amb el "Sense ficció", "portar el gènere documental a la primera pantalla i en 'prime time' per donar-li més oportunitats". "Això també és posar en valor el model de producció que fem, que va des dels treballs fets amb recursos interns de la casa; els de producció pròpia fets amb productores; les coproduccions, i els aliens". I ha assenyalat que "és un bon model que ens permet optimitzar recursos interns i a la vegada fem de motor de la indústria del sector". De cara al futur, el director de TV3 ha afirmat que "continuarem apostant pel documental i per la internacionalització dels nostres productes, que ens permet mostrar-nos al món i ensenyar-los el talent que hi ha aquí".

Joan Salvat, que està al capdavant del "Sense ficció" des del seu començament, ha dit que per fer documentals l'ingredient bàsic és "passió", i després cal "paciència, ganes de lluita i il·lusió". El documental té la funció de mostrar el món tal com és, a través d'històries grans i petites, i en aquest sentit el "Sense ficció" "ens ha permès veure algunes de les grans obres documentals internacionals, però
també treballs de realitats més properes que ens marquen com a poble i com a ciutadans."

Nick Fraser ha fet una ponència en què ha parlat de la necessitat del gènere documental i ha destacat que "ara es consumeix d'una manera diferent i el documental no en pot quedar al marge". Ha dit que "l'època daurada del documental ha passat... Ara és més difícil finançar projectes...". D'altra banda, s'ha mostrat preocupat perquè els documentals no es converteixin en "eines de propaganda", i per què "les televisions no ens abandonin per altres formats que els donen més diners". "Els documentals són un bé públic. S'han de protegir i se'ls ha de donar suport. S'hauria d'incorporar com a obligació per a les televisions públiques, programar documentals en prime time". Fraser ha explicat iniciatives com "Why poverty", "que ha permès que diferents documentals es veiessin a 71 televisions del món gràcies al sistema de producció". I també s'ha referit a l'aposta de la BBC per la distribució. La ponència es podrà veure aviat tv3.cat/senseficcio.

Amb aquest acte, "Sense ficció" i TV3 han volgut reflexionar sobre la importància que el gènere documental està adquirint a la societat actual i sobre la demanda pública d'accedir a programes que reflexionin, expliquin i analitzin la realitat més enllà de la immediatesa amb què es transmeten els programes informatius i la velocitat amb què es consumeixen.
Anar al contingut