Col·lectivització industrial a Catalunya

"Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa", premiat a l'Amsterdam Film Festival

El documental, dirigit per la periodista Eulàlia Comas, aprofundeix en un fet històric recent i poc conegut: l'expropiació i la gestió obrera del 80% de les indústries i serveis a Catalunya entre 1936 i 39.

El jurat de l'Amsterdam Film Festival ha guardonat el documental "Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa", dirigit per la periodista Eulàlia Comas, amb el premi "Best Documentary Film Editing".
 
El llargmetratge, dirigit per la periodista Eulàlia Comas, és fruit d'un any i mig de treball i compta amb tretze entrevistes a testimonis i experts d'aquest període, com ara, Antoni Castells, Miquel Izard, Francesc Cabana o Joan Ullés. Al llarg dels seus 66 minuts, el documental mostra imatges, fotografies i documents de l'època procedents de més de deu arxius, entre els quals hi ha la Fundació d'Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo, l'Ateneu Enciclopèdic Popular o l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià.
 
El treball ha estat parcialment finançat a través del micromecentage. Aproximadament unes 200 persones han fet petites aportacions que han estat de gran importància per poder desenvolupar el projecte. D'altra banda, "Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa" té una llicència creative commons que entrarà en vigor el 19 de juliol del 2015.
 
Sinopsi
"Economia Col·lectiva. L'última Revolució d'Europa" és un documental que aprofundeix per primera vegada en un dels episodis més extraordinaris de la nostra història: l'expropiació i la gestió col·lectiva d'empreses i serveis públics per part dels seus treballadors i treballadores.
Va succeir a Catalunya fa poc més de 75 anys, a partir de 1936, i és un fet pràcticament desconegut. El seu abast va ser immens. Les organitzacions obreres van fer-se càrrec de barberies, de tallers, de mercats, de cinemes, de companyies tan importants i estratègiques com Telefònica ITT, General Motors Peninsular, Campsa, Construcciones Aeronáuticas SA, Aigües de Barcelona, Cerveses Damm, Transmediterránea o Transports de Barcelona. En total, van autogestionar més d'11.000 empreses. La col·lectivització només va ser l'inici d'un procés més ampli: la coordinació de tota l'activitat econòmica fins aconseguir la plena socialització. És, avui, una de les transformacions més radicals i innovadores del segle XX. Una revolució única. L'última d'Europa.
 
Fitxa tècnica
Direcció, guió i muntatge: Eulàlia Comas
Ajudant de guió: Miguel Rodríguez Etcheverry
Recerca: Eulàlia Comas / Miguel Rodríguez Etcheverry
Producció: Eulàlia Comas
Ajudants de producció: Miguel Rodríguez Etcheverry / Sergio Espín
 
Tràiler d'"Economia col·lectiva. L'última revolució d'Europa"
Anar al contingut