TV3 n'és mitjà de comunicació oficial

"Imparables", "L'equip ideal" i "138 segons. L'enigma Gironès", al BCN Sports Film 2014

Tres documentals amb participació de Televisió de Catalunya competiran en el 5è BCN Sports Film Festival, organitzat per la Fundació Barcelona Olímpica i Nikita Events amb l'objectiu d'apropar el món audiovisual sobre temàtica esportiva i els seus valors al gran públic i oferir un espai de diàleg que faciliti l'apropament i la reflexió entre els professionals del sector.

Els principals objectius del BCN Sports Film Festival 2014 són apropar el món audiovisual sobre temàtica esportiva i els seus valors al gran públic i oferir als mitjans de comunicació, directors de cinema, productores i distribuïdores especialitzades en temàtiques esportives un espai de diàleg que faciliti l'apropament i la reflexió entre els professionals del sector.
 
El Festival està organitzat per la Fundació Barcelona Olímpica, Nikita Events i la Federation Internationale Cinema Television Sportifs i té lloc en dues seus de la ciutat de Barcelona: el Museu Olímpic i de l'Esport i la Sala Àmbit Cultural d'El Corte Inglés. TV3 és un dels mitjans de comunicació oficials del Festival.

"Imparables"
Projecció: dijous 8 de maig a l'Auditori Gran del Museu Olímpic i de l'Esport, a les 20.30.

Produït per Black Train Films amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, explica la història del Piratas Team, un grup de ciclistes, alguns d'ells amb discapacitats físiques, que es troben per gaudir de la vida i donar-se suport en els seus respectius somnis, ja sigui tornar a anar en bicicleta amb una sola cama o competir en els darrers Jocs Paralímpics de Londres 2012.

Els protagonistes principals són Juanjo Méndez, que va perdre la cama i el braç esquerres en un accident fa 20 anys, però això no li ha impedit competir en tres Jocs Olímpics ni crear aquest grup de ciclisme, anomenat els Pirates, que és únic al món. Els altres protagonistes són Raquel Acinas, medallista paralímpica, i la resta del club on entrenen, el Velòdrom d'Horta de Barcelona.
 
El documental té dues línies narratives principals, la preparació, participació i tornada a casa de Méndez i Acinas dels Jocs Paralímpics de Londres 2012 i el seguiment de la progressió de l'Elisa, que, anys després de l'amputació, va pujar per primera vegada en una bicicleta fa uns quants mesos i encara avui no pot creure el que és capaç de fer.
 
"Imparables" s'emetrà al programa "El documental", del 33, aquest dissabte 10 de maig, a les 22.45.
 
Tràiler "Imparables"


"L'equip ideal"
Projecció: divendres 9 de maig a la Sala Àmbit Cultural d'El Corte Inglés, a les 19.00.
 
"L'equip ideal" és una producció del FC Barcelona, Unicef i Minoria Absoluta en coproducció amb Televisió de Catalunya i amb el suport de l'Institut Català de les Indústries Culturals.

Com pot l'esport canviar la vida d'algunes persones? Fins a quin punt alguns futbolistes poden inspirar determinats joves que viuen en contextos desfavorits a tirar endavant amb la il·lusió de prosperar i tenir una vida millor? I com es trena l'aliança entre dues institucions, una esportiva i una social, per obtenir resultats en aquesta mateixa línia?

"L'equip ideal", que entrevista el carismàtic capità del primer equip del Barça Carles Puyol, explica la història de cinc nois i noies de Ghana i de com l'esport els ajuda a ser més millors persones. El documental, que també explica il·lustra l'aliança entre la Fundació Barça i Unicef, se centra en el dia a dia de la Joyce, la Bernice, la Salamatu, en Bawa i en Benjamin. Tots ells tenen entre 12 i 18 anys, procedeixen d'extractes socials pobres i fan algun tipus d'esport. I és, precisament, aquesta pràctica esportiva el que els permet assumir una sèrie de valors com el treball en equip, l'esforç, la disciplina o l'acceptació de la derrota, entre d'altres.
 
Tan sols un dels protagonistes, en Bawa, pretén convertir-se en futbolista professional, mentre que la resta fan esport ¿principalment futbol¿ com a complement de la seva rutina diària. I ho fan, sobretot, a l'escola. No en va, Unicef, que treballa a més de 190 països, ha descobert que, tant per als pares com per als nens, l'esport és un dels principals al·licients per a l'escolarització.

Per explicar la importància educativa de l'esport, a més dels cinc protagonistes, "L'equip ideal" també compta amb la participació de diferents experts (mestres, responsables d'ONGs, personal d'Unicef, familiars dels protagonistes, etc.) i de Carles Puyol, capità del primer equip de futbol del Barça.
 
"L'equip ideal" es va emetre al programa "Sense ficció", de TV3, el dimarts 16 d'abril de 2013.

"L'equip ideal" al TV3alacarta
 
Joan Salvat conversa amb Guiomar Todó, coordinadora d'Unicef Comitè Catalunya, i Jordi Rovira, coguionista de "L'equip ideal"

 
"138 segons. L'enigma Gironès"
Projecció: divendres 9 de maig a l'Auditori Gran del Museu Olímpic i de l'esport, a les 20.30.
 
El 5è BCN Sports Film ha inclòs el documental "138 segons. L'enigma Gironès", coproduït per Evohé Films, La Media Luna Producciones (Mèxic) i Televisió de Catalunya, en la seva secció oficial.
 
Josep Gironès va ser un mite mundial de boxa dels anys vint i trenta del segle XX, campió d'Europa i conegut com El Rei del Knockout", El Bulldog o El Crack de Gràcia. La seva carrera va ser meteòrica, no tenia rival a tot Europa, però va desaparèixer del ring misteriosament per convertir-se, temps després, en escorta del president de la Generalitat de Catalunya en la Segona República, Lluís Companys. En acabar la Guerra Civil Espanyola, va fugir a Mèxic i va deixar dona i filla acusat de torturador. Mentre era a l'exili es va provar la seva innocència, però no va tornar mai. Anys després i en democràcia, només una placa a casa seva recorda on va néixer. Què el va dur a retirar-se de sobte? Per què va fugir a Mèxic? Per què només els més grans recorden els seus enfrontaments amb el gran rival nord-americà Freddie Miller?

"138 segons. L'enigma Gironès" s'apropa a aquestes incògnites, una història de noms propis i alhora universal. El guió vertebra la història en diferents línies temporals per construir la desconcertant vida de Gironès. Reporters o aficionats a la boxa i familiars entrellacen els fils d'una biografia que va molt més enllà de l'esport, per situar-nos en la dimensió humana de Gironès: com construeix la seva vida, com afronta els seus èxits i les seves derrotes, quins vincles crea i manté al llarg del temps i quin rastre deixa quan ja ha mort. Una delícia de documental que no us deixarà moure's del seient fins a l'última imatge.

El documental es va estrenar a la secció Xtra del DocsBarcelona el maig del 2013 i una setmana després el va emetre el programa "El documental", concretament, el dia 6 de juny, al 33.

"183 segons. L'enigma Gironès" al TV3alacarta

Tràiler "138 segons. L'enigma Gironès"
Anar al contingut