Entrevista

Les millors frases de Joan Fontcuberta, a "Retrats"

"Avui la censura ja no s'exerceix tant vetant l'accés a la informació com sepultant la informació en un magma de dades inservibles, inútils i que ens despisten". Aquesta és una de les frases de Joan Fontcuberta al programa.

Joan Fontcuberta és fotògraf, artista visual i assagista. Acaba de rebre el Premi Hasselblad de fotografia, el guardó internacional més prestigiós d'aquesta disciplina. Jaume Barberà ha conversat amb ell aquest dimecres a "Retrats". Aquestes són algunes de les seves frases al programa:

- "Fer que la teva causa tingui una imatge és un element de batalla fonamental, un element de lluita i un element de victòria."

- "L'activisme no es pot limitar a fer imatges, però les imatges són una part important de l'estratègia de contestació i de resistència."

- "Avui la censura ja no s'exerceix tant vetant l'accés a la informació com sepultant la informació en un magma de dades inservibles, inútils i que ens despisten."

- "La fotografia rep com a herència tota una sèrie de valors: de propietat, d'expansió, d'economia liberal... d'arxiu, de control de la memòria, de veritat, etc. I cada vegada que fem una fotografia accionem de manera automàtica tots aquests valors."

- "Per a mi la fotografia és un element que m'ajuda a entendre, a analitzar què és el nostre entorn, què és la societat, què és la història, què és el temps, què és l'espai, és a dir, tots aquests problemes que ens interessen com a humans més o menys intel·ligents."

- "Les fotografies, un cop es massifiquen, un cop es disseminen i comencen a circular, són imparables."

- "Vivim en un món d'imatges i de pantalles, i cada vegada ens acostem més al món orwellià en què els grans germans ens vigilaran per tot arreu."

- "Tenim una vida 'pantàllica': podem decidir viure en una realitat tangible o en una realitat virtual. És cert que són mons separats, però cada vegada estan més a prop. I cada vegada, sense adonar-nos-en, la nostra vida transcorre més en l'altre costat de la pantalla."

- "El tema crucial avui en dia és quines són les imatges que falten."

- "Per primera vegada a la història, podem ser gestors de les imatges; no som només consumidors, sinó que tenim les eines i la possibilitat, el coneixement i l'experiència per produir nosaltres mateixos imatges. Per tant, la imatge ja no és prerrogativa d'un poder, ja no és una eina que s'exerceix des de l'autoritat d'una manera jerarquitzada. Podem fer imatges i ens podem defensar amb imatges."

- "El públic és passiu i tendeix a una certa submissió, perquè reaccionar implica un esforç i ens és molt més còmoda l'acceptació sense haver-nos de confrontar. Aleshores hi ha una actitud de recepció absolutament passiva que pot arribar a ser molt perjudicial, democràticament, socialment, etc."

- "L'escepticisme és una eina de la intel·ligència, una eina necessària per fer-nos realment actius davant de tota aquesta mena d'informació, de propaganda, de consumisme en el qual estem abocats."

- "Els mitjans el que fan és provocar una allau de dades que embolica l'audiència i moltes vegades poden contenir toxines, per això m'agrada contrarestar-ho amb un treball... Jo el que vull és crear anticossos contra aquestes allaus d'informació decididament manipuladores."
Anar al contingut