Tercer programa

"Castells humans", a "Cosins germans"

El repte d'aquesta setmana entre Ferran Torrent i Empar Moliner enfronta els castells contra la muixeranga.

Dilluns 21 d'abril, a les 21.55, el 33 presenta un nou capítol de "Cosins germans", la "road movie" lúdica, d'oci, gastronòmica i cultural que transita entre les comarques de Catalunya i del País Valencià protagonitzada per Ferran Torrent i Empar Moliner. Aquesta setmana el repte enfronta els castells contra la muixeranga.

Descriure amb paraules el sentiment d'una diada castellera és difícil. Per això l'Empar ha convidat el Ferran Torrent perquè visqui la festa des de dins. Els Castellers de Vilafranca obriran les seves portes de bat a bat perquè els protagonistes de "Cosins germans" siguin per un dia un verd més.  El dia s'enceta amb una sardinada popular a Cal Figarot, la seu social de la colla. Després de la tradicional foto col·lectiva tots marxen cap a la plaça de la Vila on la resta de colles que participaran en la diada hi esperen. Els nervis afloren.  Avui la colla de Vilafranca vol bastir un castell de gamma extra inèdit fins ara; el 4 de 10 amb folre i manilles.

Per descobrir l'origen de la festa dels castellers, cal remuntar-se al conjunt de danses, anomenades Balls dels valencians, que es representaven al voltant de les processons religioses al País Valencià. Les danses s'acabaven amb una figura constituïda per l'aixecament d'una construcció humana. La Muixeranga d'Algemesí és, actualment, la festa que preserva més bé l'essència d'aquests balls.  En acabar la diada castellera, Empar i Ferran posen rumb a aquesta població de la Ribera Alta. Com que el camí és llarg, faran una parada tècnica en un lloc molt singular: l'aeroport per a vianants de Castelló.
Anar al contingut