Divulgació

La història dels Estats Units, a "Cronos"

Els tres últims capítols d'una sèrie documental que explica els fets més importants que ha viscut el nord d'Amèrica en els seus poc més de 230 anys d'història.

"Cronos", l'espai presentat per Enric Calpena que dóna cabuda a documentals històrics de gran factura, ofereix, divendres, 18 d'abril, a partir de les 21.55, els tres últims capítols d'aquesta sèrie de 5 dedicats als Estats Units.

La història dels Estats Units és curta, però molt intensa. Els cinc documentals que emet el programa "Cronos" expliquen els fets més importants que ha viscut el nord d'Amèrica en els seus poc més de 230 anys d'història.

Els tres últims capítols que s'emeten divendres 18 d'abril són:

Capítol 3: "Divisió" (21.55)

El Nord contra el Sud.  Així, d'aquesta manera tan simple, s'explica un dels episodis més terribles de la història del segle XIX: la Guerra de Secessió de Nord-Amèrica. Els Estats Units eren, fins aleshores, un país amb una economia diversa. El Nord era molt més industrial que el Sud, dedicat molt més als conreus.

Precisament la millora del conreu del cotó farà que el sistema esclavista torni a tenir sentit econòmic. Quan de mica en mica l'esclavisme anava desapareixent de tot arreu simplement perquè no era ja rendible, les millores tècniques i un mercat favorable van enriquir sobtadament els grans propietaris del Sud.

Per exportar el cotó, calia que hi hagués uns aranzels molt baixos; però per protegir la indústria del nord, calia que els aranzels fossin molt alts. Nord contra Sud. Industrials contra terratinents. Partidaris del capitalisme contra els partidaris de l'esclavisme.

La guerra va ser molt cruenta. Es van emprar les armes més modernes i mortíferes, però amb les tàctiques de batalla de cinquanta anys abans. Això va portar a una gran carnisseria.

"Divisió" és un relat molt ben tramat i molt ben realitzat, sobre la Guerra de Secessió dels Estats Units. Lee, Sherman, Lincoln, les batalles de Gettisburg, de Manassas, d'Antietam... Un documental èpic d'un dels conflictes que més han marcat la història contemporània.


Capítol 4: "Ciutats" (22.45)

Centenars de milers de nous emigrants; acer barat; la invenció de l'ascensor; els gratacels... A finals del segle XIX, el món modern comença a transformar els Estats Units. Les ciutats creixen sota el nou impuls de la indústria i dels serveis. A més, les ciutats s'electrifiquen, a Texas es descobreix una mar subterrani de petroli i els cotxes comencen a ser barats.

Tot plegat és una veritable revolució. Fins a aquell moment, els Estats Units no deixaven de ser una altra cosa que una mena de curiositat mundial. Massa lluny de tot arreu, amb massa contradiccions internes i massa terra per conrear. Però el final del XIX i les primeres dècades del XX veuran néixer una gran potència, encara que en aquell moment no sigui la primera del món. I serà una potència nova, cada cop més urbana, que està construint les ciutats més estranyes del món, plenes d'edificis alts i d'asfalt.

Aquest auge econòmic també haurà de pagar un preu: la delinqüència es dispara i ciutats com Chicago, Nova York o Los Angeles estaran dominades pels gàngsters, afavorits per una equivocada "llei seca" que prohibeix l'alcohol.

El documental "Ciutats" reflecteix aquells anys bojos usant unes reconstruccions acurades, de primer nivell, d'una versemblança esparverant. 3D, actors, decorats... tot al servei del rigor històric.

Capítol 5: "L'alçament d'una superpotència" (23.40)

La gran crisi econòmica del 1929 sembla que enfonsarà els Estats Units. Els bancs tanquen en cadena, el que ahir valia un milió ara no val res. Aquella potència emergent, que havia sortit de la Primera Guerra Mundial amb un superàvit financer que l'havia convertit en el banquer del món, ara s'enfonsava en la depressió.

Als nord-americans no els serà fàcil remuntar el desastre, però la política del New Deal del president Franklin Delano Roosevelt hi contribuirà decisivament. Per primer cop en la seva història, s'emprenen grans obres públiques amb el suport de l'Estat que faran remoure l'economia.

L'arribada de la Segona Guerra Mundial mostrarà al món no només l'alta capacitat tecnològica del país, sinó el que és encara més important: la gran capacitat de producció. Vaixells de guerra i mercants; jeeps; avions, tancs i armes de tota mena, a més de menjar empaquetat, roba, material mèdic i tot el que un pugui imaginar.... Tots aquests productes estaran a disposició dels soldats nord-americans i els seus aliats, i possibilitaran la victòria final sobre els nazis i els japonesos.

En aquest documental es veurà com no s'havien vist mai aquests esdeveniments històrics: el tancament del primer banc a causa del crack del 29; la construcció de la gegantina presa Hoover; l'atac japonès a Pearl Harbour...
Anar al contingut