Coproducció TV3

"El documental" mostra l'impacte del TGV a "Velocitat"

L'any 2009 el TGV encara era un projecte que havia d'unir Barcelona amb París; des del 15 de desembre de 2013 l'alta velocitat en aquest trajecte ja és una realitat. El documental, dirigit per Ivó Vinuesa, reflecteix l'alta velocitat en un moment en què era un futur immediat en permanent estat d'incertesa.

"Velocitat", documental coproduït per BNC i Televisió de Catalunya, és una història sobre la relació entre l'alta i la baixa velocitat en aquest punt fronterer, entre el procés de construcció d'un viaducte i persones que conviuen amb la transformació del seu paisatge. Reflecteix l'alta velocitat com una realitat a mitges, com un futur que està permanentment per arribar, quan encara no s'havia inaugurat el tram d'alta velocitat entre Barcelona i París, fet que finalment va tenir lloc el 15 de desembre del 2013.
 
El documental entrecreua històries en l'espai i en el temps: des d'un grup d'operaris que construeixen durant un any el viaducte sobre el riu Fluvià, fins a un mossèn que condueix per carreteres secundàries modificades per les obres de la línia d'alta velocitat, passant per un pastor i el seu ramat als marges del traçat. El temps aturat a les antigues estacions internacionals de Portbou i Cerbère i el nou túnel del Pertús, per on circula el TGV fent desaparèixer la frontera a 300 km/h.
 
 
Fitxa tècnica
Guió i direcció: Ivó Vinuesa
So: Elena Coderch
Muntatge: Diana Toucedo
Direcció de fotografia : Diego Dussuel
Producció executiva : Xavier Atance
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Direcció de producció: Anna Vilella
Producció delegada TVC : Ruth Llòria
Anar al contingut