Cinema català

Nit de dives a "Sala 33", amb "Brava, Victòria!" i "Conxita Badia no existeix"

Àlex Gorina conversa amb Maria Gorgues, directora de "Brava, Victòria!"

"Sala 33" dedica un programa doble a dos documentals sobre dues de les més grans cantants líriques catalanes: Victòria dels Àngels (1923-2005) i Conxita Badia (1897-1975), dues dones amb veus reverenciades arreu del món i amb unes trajectòries vitals i professionals excepcionals, que restaven poc conegudes per al públic no especialitzat.

La periodista Maria Gorgues va perseguir durant anys la possibilitat de fer una entrevista personal a Victòria dels Àngels, sense aconseguir-ho. La perseverança i l'admiració per la cantant van fructificar finalment en un homenatge: "Brava, Victòria!" (2011), un documental que descobreix facetes insospitades de la gran artista. La troballa d'uns baguls de viatge amb una cinquantena de bobines de 16 i 8 mm va revelar que la cantant va ser una cineasta aficionada de talent, que registrava amb interès els seus viatges i el seu entorn.

Àlex Gorina es troba amb Maria Gorgues al Palau de la Música Catalana, l'escenari on va debutar oficialment la carrera de Victòria dels Àngels, l'any 1944. Per completar l'emissió, "Sala 33" ofereix "Conxita Badia no existeix" (2012), dirigit per Eulàlia Domènech, besnéta de qui pot ser considerada una de les grans matriarques de la lírica catalana: musa de mestres com Casals, Toldrà i Granados, i mentora d'altres veus privilegiades -com la seva-, com Montserrat Caballé.

Conxita Badia va tenir una vida convulsa, marcada per la Guerra Civil Espanyola, que la va obligar a agafar el camí de l'exili i es va esborrar gran part de les traces artístiques. El documental parteix a la recerca dels seus registres per reivindicar-ne la veritable magnitud.

Dijous, 27 de març, a les 22.35, "Sala 33", amb "Brava, Victòria!" i "Conxita Badia no existeix".
Anar al contingut