Estrena 33

"Fra Juníper, l'home que caminava", a "El documental"

Documental sobre el fundador de Califòrnia, fra Juníper Serra, a partir d'un retrat amb clarobscurs a través de documents, historiadors experts en el personatge i descendents de nadius americans.
Divendres es preestrena a la Casa Amèrica i dissabte s'estrena al 33.

Califòrnia no s'entendria com és avui sense tenir en compte la petjada que hi va deixar el mallorquí fra Juníper Serra, considerat el fundador d'aquella regió. "Fra Juníper Serra, l'home que caminava" recupera un personatge molt poc conegut al seu país, al contrari del que passa als Estats Units, on la seva figura desperta admiració alhora que odi. S'estrena al 33 dissabte 25 de gener dins el programa "El documental", a les 22.45.

El dia abans es preestrena a la Casa Amèrica en un acte obert al públic que presentarà el director de Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria, i on intervendran Mark Mineo, l'agregat d'Afers Polítics i Administratius del consolat dels Estats Units d'Amèrica; Jordi Ambròs, cap de coproduccions documentals de TV3; Cesc Mulet, codirector del documental i Oriol Cortacans, codirector i productor del documental.

El film narra les primeres passes de Serra a la seva Mallorca natal i com es converteix en missioner. Passa per Querétaro, Mèxic, on Serra entra en contacte amb els primers indígenes i el poder militar, i després continua amb l'èpica expedició que, amb el militar Gaspar de Portolà, el va dur a fundar Califòrnia. Per fer aquest recorregut s'utilitza documentació, en alguns casos inèdita, així com entrevistes als principals experts en el tema. Entre aquests hi ha Steven W. Hackel, de la Huntington Library; Jaume Sobrequés, catedràtic d'Història i autor de diversos llibres sobre la fundació de Califòrnia; Andrew Galvan, indi de les missions i arxiver de Missió Dolores; Diego Prieto, historiador coordinador nacional de Museus de Mèxic; John Vaughn, expresident dels franciscans als Estats Units; Greg Sarris, president de la Federació Índia de Graton Rancheria, i Larry Banegas, editor i nadiu kumeyaay. Aquest últim pertany a la tribu que va tenir els enfrontaments més violents amb els missioners franciscans.

A més de les entrevistes i els documents d'arxiu, el documental també plasma la petjada que ha quedat de Juníper Serra a Califòrnia a través del seguiment d'una família de San Luis Obispo. Una de les filles, com tots els alumnes de Primària de Califòrnia, ha de construir la maqueta d'una missió.

"Fra Juníper Serra, l'home que caminava" s'ha rodat a Petra, Ciutat de Mallorca, Balaguer, Os de Balaguer, Jalpan de Serra (Mèxic), Mèxic DF i a diverses localitats de la costa de Califòrnia, de San Diego a San Francisco.

 


Tràiler de "Fra Juníper Serra, l'home que caminava"


Preestrena del documental
Divendres 24 de gener, 18.30
Entrada oberta al públic
Casa Amèrica
c/ Còrsega, 299, entresòl
Barcelona


Fitxa tècnica:
Direcció: Cesc Mulet, Marc Roma i Oriol Cortacans
Guió: Cesc Mulet, Oriol Cortacans i Marc Roma
Realització: Cesc Mulet
Producció: Oriol Cortacans
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: Joan Pavon
Direcció fotografia: Jaume Caldentey i Eva Alimón.
Muntatge: Roberto Rodríguez, Ferran Bauzà, Lynn Poh, Ricardo Vergara i Habid Flores
Direcció de producció: Marta Canals, Bàrbara Ferrer, Nia Paff i Amaranta Díaz.
Música: Rodrigo Cordera
Grafisme: Sergi Esgleas
Veu en off: Montse Lluçà
Espanya, 2013

Una producció de les productores Batabat (Barcelona) La Perifèrica (Ciutat de Mallorca) i La Maroma (Mèxic DF), en coproducció amb Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola, IB3 i Canal 22 (Mèxic) i amb el suport de l'ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals) i la Fundació Camper.

Quan es pot veure el documental
Televisió: Dissabte 25 de gener del 2014, al 33, a les 22.45
Internet: A partir del dissabte 25 de gener del 2014 a les 22.45 a tv3.cat/eldocumental i tv3.cat/3alacarta sempre que vulgueu

Més informació sobre el documental a Catalunya
http://www.tv3.cat/documentals
Subscriu-te al butlletí
Anar al contingut