Reportatge

"Exportistes", a "30 minuts"

El 1995 vam acompanyar un grup d'empresaris catalans en una missió comercial al sud-est asiàtic. Volien obrir nous mercats. Ara, dinou anys després, en un moment de crisi en què es parla tant d'exportació, hem volgut saber com els està anant.

Catalunya és la comunitat que lidera les exportacions de tot l'estat. Sovint es presenta l'exportació com la millor manera -o, de vegades, l'única- de sortir de la crisi. El cert és que moltes empreses han pogut subsistir -o com a mínim no han hagut de plegar- perquè havien encaminat la producció cap a mercats exteriors. Com diu Javier Martí, un dels protagonistes del documental, "sempre he cregut que en una cistella no s'hi poden tenir tots els ous".

Fugint de declaracions oficials i de les anàlisis d'experts, hem volgut saber de primera mà i sobre el terreny com s'exporta veritablement. Per això, en aquest documental de "30 minuts", ens hem retrobat amb uns empresaris amb els quals el 1995 -quan encara hi havia la pesseta i internet era a les beceroles- vam viatjar a les Filipines, Indonèsia i Singapur en una missió comercial organitzada per la Cambra de Terrassa. En aquells moments volien obrir nous mercats, mes enllà dels tradicionals europeus. Dinou anys després, els protagonistes de "Missió: Sud-est asiàtic" (1995) es continuen bellugant per tot el món. Han canviat gaire les coses des d'aleshores? És fàcil exportar? Com s'ho fan? Els ha afectat la crisi?

Ara, amb els nostres empresaris viatjarem a Bolonya per vendre aixetes i descobrirem les armes que fan servir per combatre els baixos preus i la mala qualitat -fins i tot la pirateria- dels competidors xinesos; anirem al cor de Rússia per intentar guanyar una comanda de filtres industrials per a una empresa minera en dura competència amb els màxims rivals del sector i volarem fins a Mèxic per planificar la millor estratègia per conquerir el mercat dels Estats Units. A més, sabrem com s'ho maneguen per mantenir les exportacions en un moment en què les portes del crèdit continuen tancades.

En definitiva, coneixerem el factor humà que fa possible que les aixetes Martí (Rubí, Seva), els filtres industrials Tefsa (Esplugues de Llobregat), els aparells per a l'eficiència energètica de Circutor (Viladecavalls, Terrassa) o la maquinària de laboratori de Konik (Sant Cugat del Vallès) es venguin per tot el món. Són els "exportistes" Javier i Carlos Martí, Arnoud Sanz van Beuzekom, Ramon Comellas i Josep Maria Gibert, que creuen, com resumeix Ramon Comellas, que  "el mercat ja no és a casa nostra. Ja no és ni Espanya. El mercat és a tot arreu. I, si no ets competitiu, en aquest mercat global tampoc ho ets a casa". Per tant, com rebla irònicament Josep Maria Gibert, consideren que "hem de viatjar. No viatgem en classe executiva, viatgem com podem, a vegades agafats a l'ala de l'avió, però hi anem. Hi anem amb esforç i hi anem amb sacrifici".

Direcció i guió: Santiago Torres
Realització: Ramon Vallès
Imatge: Walter Ojeda
Muntatge: Carles Señalada
Producció: Jessica Muntaner
Anar al contingut