Premis

"Demà moriré" ("I will be murdered") i "Ciutat morta", premiades

El documental dirigit per Justin Webster, "Demà moriré" ha guanyat el premi Golden Strands Documentary Feature al TallGrass Film Festival (Estats Units) i una menció d'honor al millor documental al Festival Internacional de Cinema de Sao Paulo (Brasil).
D'altra banda, "Ciutat morta", de Xavier Artigas i Xapo Ortega, la menció d'honor al millor documental nacional al MiradasDoc (Tenerife).

"DEMÀ MORIRÉ" ("I WILL BE MURDERED")

Dirigit per Justin Webster ("FC Barcelona Confidential", "Connexió Madrid") i produït per la productora catalana JWP per a la BBC, ITVS, TVE, TV3 i The Danish Film Institute, el documental explica una extraordinària història d'assassinat, amor i conspiració política a Guatemala l'any 2009. Ha guanyat al TallGrass Film Festival, Kansas (Estats Units) el premi Golden Strands Documentary Feature i menció d'honor al millor documental Festival Internacional de Cinema de Sao Paulo
 





Sinopsi
Al maig del 2009, Rodrigo Rosenberg, un carismàtic advocat guatemalenc de prestigi va sortir a passejar amb bicicleta a prop de la seva residència a Ciutat de Guatemala. Moments més tard, va ser assassinat. Res d'estrany, desgraciadament, en un país amb una de les taxes d'assassinats més altes del món. El que va ser extraordinari era que l'endemà Rosenberg va aparèixer a YouTube, en un vídeo gravat dies abans de la seva mort, culpant el president de Guatemala d'haver-lo matat. Milers de manifestants van sortir als carrers en senyal de protesta. El país estava a la vora d'un cop d'estat. Un fiscal espanyol, Carlos Castresana -conegut a Espanya pel seu paper en el "cas Pinochet"-, enviat per les Nacions Unides per lluitar contra la impunitat uns anys abans, va ser la persona triada per fer-se càrrec del cas. Va començar una recerca que seria un viatge a l'ànima de Rodrigo Rosenberg, i a l'infern d'impunitat a Guatemala, per arribar a una conclusió impensable.
 
 "Demà moriré" ha estat seleccionada com una de les 10 pel·lícules "imprescindibles" del 2013 per Indiewire, després de ser estrenat a Toronto. Actualment està fent gira en diferents festivals de cinema i documental internacionals, com Toronto, Lima,  Seül, Madrid, Chicago i Denver, i recull crítiques excepcionals.

"El film es un emocionante thriller que lleva al espectador por los insólitos y secretos descubrimientos de una realidad que escondía el caso Rosenberg.'
El País

"Si aquest documental comença com un thriller polític senzill, de mica en mica es converteix en alguna cosa infinitament més estranya. Una pel·lícula salvatge, inquietant i evocadora".
The Guardian

"Una investigació amb més voltes i girs que una novel·la de Dennis Lehane [...] Aquesta història, narrada pel director Justin Webster, és encara més increíble com a pel·lícula".
GQ Magazine



 


Tràiler de "Demà moriré"


"CIUTAT MORTA"
 
La vuitena edició de MiradasDoc, el Festival Internacional i Mercat de Cine Documental de Guía de Isora, (Tenerife, Illes Canàries) ha premiat el llargmetratge "Ciutat morta", de Xavier Artigas i Xapo Ortega, amb la menció especial dins la secció al millor documental nacional.
 
Sinopsi

El juny de 2013, un grup de vuit-centes persones ocupen un cinema abandonat del centre de Barcelona per projectar un documental. Rebategen l'antic edifici en honor a una noia que es va suïcidar dos anys abans: Cinema Patricia Heras. Qui era Patricia? Perquè es va treure la vida i quina relació hi ha entre Barcelona i la seva mort? Això és el que es vol donar a conèixer amb aquesta acció il·legal i de gran impacte mediàtic. El documental defensa la tesi que darrere l'empresonament de Patricia hi hauria un cas de corrupció policial a Barcelona, la ciutat morta.


 


Tràiler de "Ciutat morta"


"Ciutat morta"
Blog
Twitter

 
Fitxa tècnica:
Direcció: Xavier Artigas i Xapo Ortega
Guió: Jesús Rodríguez i Mariana Huidobro
Fotografia: Xapo Ortega, Marielle Paon i José González Morandi
Muntatge: Xavier Artigas i Núria Campabadal
So directe: Xapo Ortega
Música i atmosferes: Las Casicasiotone i Rui Aires
Postproducció de so: Francesc Gosalves
Etalonatge: Luis Germanó
Producció i distribució: Metromuster
Espanya, 2013
 
Xavier Artigas, direcció
Sociòleg i activista. Comença la seva carrera cinematogràfica el 2008 com a col·laborador de cineastes com Mercedes Álvarez o Ricardo Íscar. Després de dirigir una trilogia de curts documentals sobre dones grans lluitadores pel programa del 33 "Taller.Doc", el 2012 dirigeix i produeix el seu primer llargmetratge documental, "[NO-RES], vida i mort d'un espai en tres actes". Aquest documental sobre els últims dies de la Colònia Castells, guanya el primer premi del Festival Documenta Madrid 2012 (millor llargmetratge documental). El seu segon llargmetratge, "Ciutat morta", acaba de veure la llum i, de moment, ja ha estat seleccionat al festival MiradasDoc, on s'estrenarà el novembre.
Artigas també és fundador de la productora independent Metromuster i membre del canal de contrainformació 15Mbcn.tv.
 
Xapo Ortega, direcció
Ha desenvolupat la seva carrera professional al voltant de l'arquitectura i el disseny gràfic. El 2004 crea el seu estudi propi, 72dpi.net, on col·labora en projectes gràfics amb arquitectes com Carles Ferrater, Benedetta Tagliabue, David Chipperfeld, José Luis Mateo i amb estudis com b720 o Fuses-Viader arquitectos, entre d'altres.
Els anys 90 participa en el naixement del festival Primavera Sound i altres projectes musicals.
Actualment col·labora amb diferents col·lectius vinculats als moviments socials de Barcelona generant material videogràfic de denúncia social i política, com la productora Metromuster.
 
 
Més informació sobre el documental a Catalunya
http://www.tv3.cat/documentals
Subscriu-te al butlletí
Anar al contingut