Estrena 33

"NO-RES. Vida i mort d'un espai en tres actes" s'estrena al "Sala 33"

Després d'una ampli recorregut a festivals i cicles de cinema, el documental de Xavier Artigas s'estrena dijous al "Sala 33". Àlex Gorina entrevista el director a l'espai on hi havia l'antiga Colònia Castells. "No-res" narra els últims dies d'aquesta colònia. Amb l'enderroc de les seves cases, va desaparèixer tot un estil de vida.

 
Dijous, 24 d'octubre, a les 22.35, "Sala 33" estrena "NO-RES. Vida i mort d'un espai en tres actes", de Xavier Artigas, un documental que explica els últims dies de la colònia Castells de Barcelona, un dels últims testimonis d'aquesta mena de construccions que quedaven a la ciutat.

Àlex Gorina parla amb el director Xavier Artigas, que també és sociòleg, al solar on se situava l'antiga Colònia Castells, de la qual avui només queda un carrer. "No-res. Vida i mort d'un espai en tres actes" és la crònica de la desaparició d'una manera d'entendre i habitar l'espai urbà i un toc d'atenció per no oblidar el passat obrer de Barcelona.
 
L'antiga Colònia Castells estava formada per unes 280 cases de classe treballadora construïdes als anys vint del segle XX que van ser enderrocades seguint un pla urbanístic de l'Ajuntament vigent des del 1968. Situades al barri de les Corts, el segon més car de Barcelona, han estat objecte d'un procés de "gentrificació", terme emprat en sociologia per qualificar els canvis urbanístics que converteixen els barris obrers en zones riques. Amb l'enderroc d'aquest espai, van acabar també una manera de viure i un paisatge, formats per cases baixes amb jardins, sense trànsit, on tothom es coneixia i compartia el dia a dia. De forma observacional, el documental narrarà tres moments d'aquest espai, a manera d'actes, que coincideixen amb el final de la quotidianitat que s'ha mantingut inalterada al llarg de tot un segle.
 
 
 


Tràiler i banda sonoroa original de "NO-RES. Vida i mort d'un espai en tres actes"


La pel·lícula "NO-RES" és el primer llargmetratge del col·lectiu audiovisual Metromuster. Va ser el primer documental català finançat gràcies al micromecenatge i també la primera producció de TV3 amb llicències lliures (Creative Commons).

A més a més, "NO-RES" és el fruit d'un procés de creació col·lectiu, en el qual els micromecenes van poder influir sobre el resultat final, gràcies a les sessions dels anomenats "work-in-progress" que es van anar fent al llarg del rodatge (2010-2011). En aquestes presentacions, es compartia amb els futurs espectadors - i al mateix temps coproductors del projecte ¿ el material que s'anava gravant. Tots els suggeriments recollits en aquestes sessions van anar afectant el muntatge final de NO-RES. Aquestes sessions es van celebrar principalment a Barcelona, però també a Madrid, Saragossa, València i Tenerife.

De tot aquell procés, destaca que aquesta producció, malgrat defensar la cultura lliure, no defensa la cultura gratis. Al llarg de la producció de "NO-RES", tots els col·laboradors van cobrar dignament, especialment gràcies al fet d'haver entrat en coproducció amb TV3. El documental posa damunt la taula el tema de la producció independent i l'ús de les llicències lliures com a alternativa a la precarització de la producció audiovisual convencional.

Per aquest motiu, NO-RES va rebre una menció especial a l'edició del 2012 dels oXcars i al Free Culture Forum de Barcelona, els dos esdeveniments més importants sobre Cultura Lliure a tot el món.


"NO-RES. Vida i mort d'un espai en tres actes"
Web
Facebook


Fitxa tècnica
Direcció i Direcció de fotografia: Xavier Artigas
Producció: Ana Castañosa
Cap de producció: Blanca Esteller
Webmaster: Daniel Bobadilla
Muntatge: Meritxell Colell
So directe: Daniel Lacasa
Disseny de so: Rui Aires
Disseny gràfic: Bru Laín
Postproducció: Francesc Gosalves
Banda sonora final: Pau Llonch, Oest i Santi Serratosa
 
 
Trajectòria i festivals
Després de ser preestrenat al Cinema Verdi de Barcelona el dia 15 de desembre del 2011, la pel·lícula "NO-RES" va començar una intensa vida de festivals al llarg del 2012.

En destaca el primer premi a millor llargmetratge documental de l'estat espanyol, que va obtenir al Festival Documenta Madrid del 2012.

"NO-RES" també va ser presentada al Festival de Documental de Douarnenez (França), al Festival CNEX de Taiwan, al Festival BCCN de Barcelona, al CCMAD de Madrid, al Festival de Cinema Anarquista de Barcelona, al Fusion Festival d'Alemanya, el Festival de Cultura Lliure CaravanLeft, el Festival Nuevas Realidades Vídeo-Políticas de València, a l'Scandinavian Creative Commons Festival, al CineCC de Donostia i al Festival de Cine Verde de Barichara entre d'altres.

El llargmetratge també ha despertat interès a nivell museístic, com ho demostra la seva participació en el cicle "Urgencias de la Contemporaneidad" del Museu Reina Sofia de Madrid, i la seva posterior rèplica al Palacio de los Condes de Gabia de Granada. En el mateix sentit es fan presentacions al Centro Cultural España Córdoba d'Argentina, a la Galeria NO-SPACE de Nova York, a la Toronto Free Gallery i a la Cinerobotèque de Mont-real, aquesta última, organtizada per la National Film Board del Canadà (NFB/ONF).

A nivell acadèmic, la pel·lícula ha estat visionada i debatuda al Màster de Cinema i Arquitectura de la UPC de Barcelona, a les Jornades de Comunicació Alternativa de la UPF Poblenou, al curs Sentits del Món de l'Escola de la Dona, el Taller de Documental Creatiu de Belkis Vega al Centre Francesca Bonnemaison i un llarg etcètera.

També ha participat en cicles de cinema organtizats pel Col·legi d'Arquitectes de Barcelona (COAC), pel col·lectiu de cinema independent B-MOVIE d'Hamburg, la Cooperativa Aurea Social de Barcelona, el Festival KrisenFest / Europäische Depeschen de Berlín, el Centre de Recursos d'Animació Intercultural (RAI)de Barcelona o al Cineclub del Col·lectiu 39 Escalons de Mallorca.

En gairebé totes les presentacions, sempre hi ha estat present algun membre de l'equip creatiu per dinamitzar el debat posterior, que es considera tant o més important que el mateix  llargmetratge.

A part de totes les projeccions, "NO-RES" ha despertat un gran interès a les xarxes socials, pel fet de tractar-se d'un projecte pioner en molts aspectes. Ha estat seleccionat com a exemple paradigmàtic de producció amb el sistema del Crowdfunding a l'estudi "El crowdfunding en Cataluña y en el Estado español: principales características, retos y obstáculos" elaborat per X. Net i Silvia Caparrós. "NO-RES" també és actualment l'objecte d'estudi de la tesi doctoral sobre noves formes de producció audiovisual de la sociòloga Talia Leibowitz.
 

Xavier Artigas, direcció
Sociòleg i activista. Comença la seva carrera cinematogràfica el 2008 com a col·laborador de cineastes com Mercedes Álvarez o Ricardo Íscar. Després de dirigir una trilogia de curts documentals sobre dones grans lluitadores pel programa del 33 "Taller.Doc", el 2012 dirigeix i produeix el seu primer llargmetratge documental, "[NO-RES], vida i mort d'un espai en tres actes". Aquest documental sobre els últims dies de la Colònia Castells, guanya el primer premi del Festival Documenta Madrid 2012 (millor llargmetratge documental). El seu segon llargmetratge, "Ciutat morta", acaba de veure la llum i, de moment, ja ha estat seleccionat al festival MiradasDoc, on s'estrenarà el novembre.
Artigas també és fundador de la productora independent Metromuster i membre del canal de contrainformació 15Mbcn.tv.
 
 
Més informació sobre el documental a Catalunya
http://www.tv3.cat/documentals
Anar al contingut