Literatura

"Pere Capellà i Roca", a "El documental"

Basat en el llibre de Pere Fullana "Pere Capellà i Roca (1907-1954), la lluita incansable per la llibertat", el film perfila un retrat biogràfic del mestre, activista polític, poeta i dramaturg mallorquí.

​Amb "Pere Capellà i Roca", de Miguel Ángel Abraham i Cesc Mulet, "El documental" recupera la figura d'un dramaturg de referència a Mallorca que va escriure una breu però creativa i exitosa obra teatral de marcat accent de crítica social en plena dictadura franquista. Basat en el llibre de Pere Fullana "Pere Capellà i Roca (1907-1954), la lluita incansable per la llibertat", el film perfila un retrat biogràfic del mestre, activista polític, poeta i dramaturg mallorquí. De la mà de diversos experts en la seva trajectòria política i artística, de la seva filla Margalida i de companys i amics, la narració ens acosta a una figura humana que explica a través de la seva peripècia vital la del seu poble, Algaida, la de les Illes Balears i la d'una societat espanyola que va viure l'experiència d'un segle XX traumàtic i controvertit.

Bastit cronològicament, amb abundants filmacions d'arxiu i amb l'ajut de reconstruccions, s'assisteix a les fites més importants de la vida de Pere Capellà: els seus estudis de Magisteri a Palma, el seu protagonisme en la proclamació de la República a Algaida, la presa definitiva de consciència que li provoca l'arribada a Barcelona l'any 1934, la Guerra Civil en què participa com a tinent d'artilleria de l'exèrcit republicà al front de Madrid, el seu empresonament i la seva condemna de vint anys de presó i, finalment, la tornada a Mallorca l'any 1943, en llibertat condicional. Allà, després d'uns anys de dura adaptació a la dolorosa derrota, reprendrà la seva activitat creativa amb la seva participació com a cronista poètic en el diari "Baleares" i, sobretot, amb l'inici d'una carrera d'èxit com a autor teatral.

Entre les seves obres destaquen "L'amo de Son Magraner", "Sa pesta", "Més val un dit en es front", "El rei Pepet" i "El marquès de Sa Rabassa". Va morir el 17 de desembre de 1954.
 


Tràiler de "Pere Capellà i Roca"



Fitxa tècnica
Direcció: Miguel Ángel Abraham i Cesc Mulet
Fotografia: Jaume Caldentey
Música original: Joan Valent
Documentació i supervisió històrica: Pere Fullana
Producció executiva: Montse Rodríguez
So: Joan Torrens
Muntatge: Miguel Ángel Abraham
Narració: Caterina Alorda
Basat en el llibre de Pere Fullana "Pere Capellà i Roca (1907-1954). La lluita inacabable per la llibertat"
Espanya, 2008

Amb la participació de: Biel Majoral (mestre); Maria Magdalena Alomar (filòloga i especialista en història del teatre del segle XX); Pere Fullana (historiador); Pilar Arnau i Segarra (filòloga); Josep Maria Solé i Sabaté (historiador); Josep Estelrich (amic i vicari de Montuïri 1945-1948); Joan Maria Melis (actor); Margalida Capellà (filla); Bartomeu Salas (company); i de Adrià Gómez (com a Pere Capellà nin); Santi Celaya (com a Pere Capellà); Xim Vidal (com a pagès - "El Rei Pepet") i Rafel Ramis (President - "Sa pesta").

Una coproducció de La Perifèrica Produccions, Wildside Productions i IB3 (Televisió de les Illes Balears) amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i la participació de l'Obra Cultural Sa Nostra (Caixa de Balears); el Consell de Mallorca (Departament de Cultura i Patrimoni); l'Obra Cultural Balear; el Ministeri de Cultura; l'Ajuntament d'Algaida i el Govern de les Illes Balears.


Més informació sobre el documental a Catalunya:  
http://www.tv3.cat/documentals
Anar al contingut