Entrevista

Joan Casas: "La majoria de colles han començat molt i molt fortes i esperem que el ritme no s'aturi"

Aquest dimecres arrenca la novena temporada de "Quarts de nou". Parlem amb el seu director, Joan Casas, de les novetats del programa i de com anirà la temporada castellera.

Què està passant al món casteller que fins i tot estan sortint colles a les Terres de l'Ebre?
Els castells viuen un dels moments més dolços. D'entrada, la incorporació de molta gent jove a les colles ja existents ha suposat un revulsiu per a la majoria d'elles. Així mateix, l'increment de les hores d'assaig s'ha traduït en una millora generalitzada del nivell que ha fet créixer l'interès pels castells, també en territoris fins ara verges en la matèria. A aquestes alçades d'any, ja hi ha 12 noves colles en formació i la xifra s'aproxima a la trentena.

La declaració dels Castells Patrimoni Immaterial de la Humanitat hi deu haver tingut a veure...
Segur que sí, com també el fet de la internacionalització del fenomen. Els últims anys s'han enlairat construccions en punts tan diversos com l'Índia, la Xina o els Estats Units. El ressò mediàtic que s'ha aconseguit, tant amb la declaració com a Patrimoni com amb aquests missatges és una de les claus per entendre el fantàstic estat de salut del món casteller.

Els castells fins i tot parlen xinès...
Des de fa uns anys que ja es fan castells a Xile i més recentment han estat els xinesos els qui han importat aquesta tradició. I atenció perquè ben aviat la colla castellera de la colònia tèxtil d'Àntex, els Xiquets d'Hangzhou, podrien arribar a enlairar construccions de vuit pisos, un nivell més que remarcable! Sembla que aquest 2013 també s'està movent alguna experiència castellera a Hamburg, en aquest cas liderada pel casal català d'aquesta ciutat. Veurem si ben aviat els castells també parlen alemany.

Castellerament, què en podem esperar, d'aquesta temporada?
La majoria de colles han començat molt i molt fortes i esperem que el ritme no s'aturi. Només per citar-ne algun exemple, els Castellers de la Vila de Gràcia han descarregat el primer cinc de vuit de la seva història, els Castellers de Barcelona han fet el tres de nou més matiner i, a data d'avui, ja s'han vist una quinzena de castells de nou. Pel que fa a les previsions més ambicioses, el sostre el podrien marcar les construccions de deu pisos que ja han anunciat tant els Castellers de Vilafranca com els Minyons de Terrassa. No hem d'oblidar, però, que afortunadament els castells són imprevisibles.

El "Quarts de nou" engega la novena temporada...
Ho fem amb il·lusions renovades i amb ganes d'esdevenir un espai divulgatiu, un programa capaç de traslladar a la pantalla les emocions que es viuen a les places castelleres. Com hem dit, el món casteller ha experimentat un canvi brutal en els últims anys i el "Quarts de nou" intenta adaptar-se a aquesta nova realitat.

Hi ha novetats?
Per començar, el programa tindrà una durada de 30 minuts i s'emetrà els dimecres a les deu del vespre al 33. Aquest espai s'estructurarà a través d'una diada principal, un reportatge i una història castellera que configuraran l'esquelet del programa. A partir d'aquí, estrenem consells per a neòfits en la matèria, curiositats per als més experimentats i fem el nostre particular homenatge a Salvador Espriu a través dels haikus del seu poema 'Nosaltres tots, castellers'. També incorporem el "hastag" del programa, a través de qual, animem els nostres espectadors a la interacció. El que no canvia és que l'Elisabet Carnicé i la Raquel Sans seguiran sent els rostres del programa.

També hi haurà programes especials a TV3...
En total seran sis: les Santes de Mataró, Sant Fèlix a Vilafranca, la diada del Primer Diumenge de Festes a Tarragona, la Mercè a Barcelona i la diada de Minyons a Terrassa. En aquest seran programes d'una hora, que s'emetran el mateix dia de la diada i en què prioritzarem l'emoció del directe.

El "Quarts de nou" també presenta llibre...
Sí, és una guia pràctica sobre el fet casteller en què de manera transversal expliquem les particularitats d'aquest fenomen que, com hem vist, cada cop té més adeptes. Una mena de llibre de castells per a no castellers en què els més experimentats també hi podran descobrir coses com, per exemple, des de quin any els castellers porten uniforme.

Ja per acabar, algun consell per anar a les places?
Acostar-se als castells per viure de ben a prop les emocions que desprenen, fer pinya amb les colles sense complexos i no tenir cap mena de vergonya a l'hora de preguntar als castellers tot allò que vulguem saber. Ah, i no oblidar-se de la crema solar, el barret, el calçat còmode i l'ampolla d'aigua fresca.
Anar al contingut