Documental

"Valors" s'endinsa en la feina dels centres especials de treball

Un documental que mostra la realitat dels CET, que donen feina a persones en risc d'exclusió, i d'alguns dels seus beneficiaris.

Aquest dilluns 24 de juny, a les 20.05, TV3 emet "Valors", un documental que mostra la realitat dels CET (centres especials de treball), que donen feina a persones en risc d'exclusió, i d'alguns dels seus beneficiaris. En aquests centres hi treballen un 63,3% de les persones amb discapacitat que actualment tenen feina a Catalunya.

En l'actual context de crisi, la inserció laboral de persones amb dificultats no sembla una prioritat, perquè només 4 de cada 10 persones amb discapacitat legalment reconeguda tenen una feina. A Catalunya, però, el tercer sector té un teixit sòlid i arrelat en què hi ha diversos models de CET, que donen feina a persones en risc d'exclusió. En aquests centres hi treballen un 63,3% de les persones amb discapacitat que actualment tenen feina a Catalunya.

L'Obra Social La Caixa i la Diputació de Barcelona impulsen des de fa uns anys un programa de col·laboració perquè aquests centres puguin treballar en el manteniment i la conservació de la Xarxa de Parcs Naturals. Un programa que aconsegueix conjuntar la integració i el medi ambient.

Amb aquest documental s'ha volgut conèixer la realitat d'alguns d'aquests centres i d'alguns dels seus beneficiaris. Des de Badalona, on hi ha l'empresa Can Cet; a Cardedeu, on té la seva seu la gent que treballa per a Viver de Bell-lloc i La Tavella; passant per Vic, on l'empresa Tac Osona té contractades més de 200 persones amb dificultats, o al Parc Natural de la Serra de Collserola, on diversos presos poden treballar als boscos gràcies al CIRE (Centre d'Iniciatives per a la Reinserció), trobem alguns exemples d'aquest treball diari i tan important.

Els protagonistes principals del documental són:

Dani. Té esquizofrènia. Li agrada jugar a futbol i estar amb els seus amics. No ho tindria gens fàcil per trobar feina, i molt menys en un entorn natural i a l'aire lliure, si no fos per la gent de Viver de Bell-lloc.

Antonio és un dels molts presos que encara queden a la presó Model de Barcelona. Cada dia es lleva a les cinc de la matinada i se'n va fins a Badalona, on el CIRE té la seva nau central. Prepara totes les eines i d'aquí se'n va amb tota la brigada al bosc que els toqui per treballar. Els presos que poden treballar en boscos, i guanyar entre 800 i 1.000 euros mensuals, es consideren uns privilegiats.

Anna té 23 anys i visió reduïda. Amb molta voluntat i l'ajuda de l'ONCE ha pogut estudiar la carrera de fisioteràpia. Com gairebé tots els seus companys de promoció, té serioses dificultats per trobar feina. Ha contactat amb una empresa d'internet que dóna oportunitats a gent amb discapacitat.

Jorge León. Can Cet és un centre especial de treball format per 130 treballadors, el 85% dels quals tenen algun tipus de discapacitat. El seu responsable és un emprenedor que demostra que és possible combinar el benefici econòmic amb el social.

Lluïsa Oller és una institució a Cardedeu que ha rebut diversos premis i distincions per la seva labor social. És la presidenta i un dels membres més actius de la Fundació Viver de Bell-lloc i fa més de 30 anys que acull a casa seva persones en risc d'exclusió. La seva il·lusió i el seu compromís amb la societat que l'envolta són realment contagiosos.

Els protagonistes del documental posen en valor els beneficis de l'economia social, que representa un 10% de l'activitat econòmica de Catalunya.
"Valors" és una producció de Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de Séptimo Elemento, l'Obra Social La Caixa i la Diputació de Barcelona.  La direcció és de Morrosko Vila-San Juan, la direcció de fotografia de Benet Roman i la producció executiva de Pablo Sánchez Marquiegui.
Anar al contingut