L'art de fer un instrument

"El documental" estrena "El complex de Stradivarius"

El lutier David Bagué, autèntica passió i devoció per crear un violí.

​Un dels lutiers amb més talent del món, el barceloní David Bagué, s'entrega en cos i ànima a la construcció de violins amb un únic propòsit: "La meva tendència és a crear aquest violí transcendent que un dia es pugui apropar a la sensació de veure un Miquel Àngel o un Stradivarius". Aquest lutier de renom internacional és el protagonista d'"El complex de Stradivarius", l'estrena d'"El documental" el dijous 23 de maig al 33.
 
David Bagué i Soler va descobrir que volia fer violins quan tenia dotze anys. En l'actualitat és un dels lutiers amb més personalitat i talent del món. Cada cop que comença a construir un instrument, sigui per a un músic de primera línia o per a un estudiant, intenta donar el màxim de si mateix. El seu és un ofici desconegut, infreqüent, on l'emoció, la passió i la devoció a l'hora de fer un instrument són imprescindibles. Cada encàrrec és una nova aventura, un nou repte creatiu i una nova oportunitat per reafirmar-se.
 
El fil argumental del documental és el procés de creació d'un violí, des que David Bagué rep l'encàrrec inicial fins al moment clau en què el músic prova l'instrument per primera vegada. La feina del lutier ha variat molt poc des de fa tres segles. És un ofici artesà que requereix mesos de feina per donar vida a les peces, en un acte de recolliment i concentració que culmina amb la col·locació de "l'ànima" de l'instrument, i amb l'envernissat, on es barreja alquímia i ciència, i que determina la qualitat del so.

 


Tràiler del documental "El complex de Stradivarius"
 
 Aquest viatge interior i creatiu porta David als boscos de Panneveggio a la recerca de la fusta perfecta; a Cremona, ciutat de referència de la lutieria i dels admiradors de Stradivarius, on explora el Museo Stradivariano i assisteix a un concert del seu amic Jordi Savall; a Califòrnia, on visita el recentment traspassat Ruggiero Ricci, per a molts, un dels millors i més llegendaris violinistes del segle passat, i de retorn a Barcelona.
 
La fase final d'aquest recorregut, que sovint es desenvolupa al llarg d'un any, comença quan David conclou el violí, moment en què es trobarà amb dues grans figures musicals com Leonidas Kavakos i Abel Tomàs, i acaba a Nova York, amb el lliurament de l'instrument al client. I en aquest instant sentirem la veu del violí i sabrem si David ha aconseguit la transcendència que tant desitja.  
 
"El complex de Stradivarius" és una història de recerca de l'excel·lència a través d'un lutier de prestigi internacional que obre la porta a un ofici desconegut, ple de romanticisme i contradiccions, i que ens endinsa en el seu món interior i quotidià, on art i artesania, geni i tècnica, tradició i modernitat, lentitud i rapidesa, es contraposen i es complementen amb la mateixa harmonia que el so de les notes que surten dels seus violins.

Fitxa tècnica:
Direcció: Josep Padró
Producció executiva: Marc Petitpierre
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: Ruth Llòria
Guió: Josep Padró, Marc Petitpierre i Isabel Andrés
Fotografia: Josep Padró, Pau Català i Christian Serinyà
So: Gerard Tàrrega, Esther Marquina i Àlex Lora
Postproducció so: Andreu Ferrer
Muntatge: Marc Petitpierre
Color: Adrià Cillerò
Ajudants de direcció: Isabel Andrés i Miquel Martí
Coordinadora de desenvolupament: Valérie Delpierre
Espanya, 2013
 
Una producció de Karavan Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de MEDIA Antena Catalunya i l'ICEC (Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya).
 
Josep Padró Piedrafita, director
Realitzador, guionista, operador de càmera, productor o muntador en programes i documentals de televisió i informatius.
Filmografia com a director o realitzador de documentals (segons format i projecte):
"El complex Stradivarius" (2013). TVC, MEDIA, ICIC i Karavan Films.
"Maquis, les ombres del bosc" (2008). TV3, Aragó Televisió, ICIC i Mortimer productions.
"La ciudad perdida" (2007). Grupo Planeta i la Generalitat de Catalunya.
"Missió Arqueològica" (2006). Generalitat de Catalunya.
"La biblioteca, en perill" (2006). Societat Catalana d'egiptologia.
"Rere les petjades de Toda" (2005). Societat Catalana d'egiptologia i Canal 7.
"Història del Temple Expiatori de la Sagrada Família" (2004). Canal 7 Barcelona.

 
Anar al contingut