Cinema català

La cara oculta de la Transició a "Sala 33", amb "Morir de dia"

Àlex Gorina comentarà la pel·lícula amb la guionista i codirectora Laia Manresa.

Aquest dissabte, 25 de maig a les 22.30, "Sala 33" emet la pel·lícula "Morir de dia".

"Morir de dia" (2010)
 era un dels diversos projectes en què treballava Joaquim Jordà quan el va sorprendre la mort, l'any 2006. La guionista Laia Manresa i el muntador Sergi Dies, col·laboradors habituals del cineasta, es van fer càrrec de la direcció del projecte amb la missió de convertir-lo en una pel·lícula pròpia però totalment fidel a la intenció inicial de Jordà: la d'explicar la història del país des de la Transició fins als nostres dies a través d'una de les seves cares ocultes: la de la introducció de l'heroïna i els seus estralls.
 
L'elecció d'aquesta perspectiva converteix "Morir de dia" en un relat necessari i diferent de la història oficial; una pel·lícula intensa, apassionant i molt reveladora, que ens confronta amb la nostra identitat actual com a societat i com a individus que en formen part dins dels marges tolerats. I és que "Morir de dia" porta la seva premissa molt més enllà i l'heroïna es relaciona amb una elecció personal i amb l'itinerari vital d'algunes figures representatives de la contra cultura catalana de l'època.
 
L'acostament a quatre personatges desapareguts a causa de l'addicció a l'heroïna estructura la pel·lícula. Són el cronista i poeta Pau "Malvido" Maragall; la fotògrafa Mercè Pastor; l'artista Pepe Sales; i Juanjo Voltas, un jove de classe mitjana que no va estar vinculat al món de l'avant-guarda però que va cremar totes les etapes de la droga. A través d'ells, "Morir de dia" ens descobreix una època d'efervescència creativa, de somnis i d'il·lusions però també d'ombres, de pèrdues i d'esquerdes irreparables.
 
Laia Manresa va col·laborar amb Joaquim Jordà en els guions de les pel·lícules "Carmen" (Vicente Aranda, 2001), "De nens" (2003), "Vint anys no són res" (2004) i "Més enllà del mirall" (2006). També és autora d'una monografia sobre el cineasta editada per la Filmoteca de Catalunya, "Joaquín Jordà. La mirada lliure" (2004). "Morir de dia" és la seva primera incursió en la direcció d'un llargmetratge de cinema, en col·laboració amb el muntador Sergi Dies.
 
"Sala 33" també inclou una entrevista amb Núria Rifà, directora del curtmetratge "Genesis", que s'emetrà per completar la programació de la nit. Es tracta d'una peça d'animació molt breu i té un punt de partida irreverent: i si la creació del món fos obra d'un robot juganer? "Genesis" és el resultat del pas de la directora per l'escola d'efectes digitals de Barcelona FX Animation.
Anar al contingut