Capitalisme i salut mental

Antoni Talarn, a "Singulars"

TV3 recupera el programa en què el psicòleg afirma que la dinàmica psicològica que propicia el sistema capitalista crea sers humans plens de cobdícia i avarícia.

Antoni Talarn és doctor en psicologia, psicoterapeuta i especialista en psicologia clínica. Ha treballat al laboratori de neuropsicofarmacologia de l'Hospital de Sant Pau. És professor titular de Psicopatologia a la Universitat de Barcelona i autor de diversos llibres sobre psicologia clínica i salut mental, entre els quals "Psicoanálisis al alcance de todos" i "Globalización y salud mental".

Talarn explica que la dinàmica psicològica que propicia el sistema capitalista crea sers humans plens de cobdícia i avarícia. Per això diu que el capitalisme sense fre actual està malalt, és psicopatològic i pervers en ell mateix. Veu la crisi global que vivim com una conseqüència de la patologia d'un sistema que fomenta la cobdícia, l'avarícia i la corrupció.

Basant-se en la seva experiència clínica i en estudis de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ens diu que la crisi financera té un impacte real en la salut mental de la societat, com ho demostra l'augment de casos de depressió o angoixa o  les addiccions entre les persones afectades per l'atur o els desnonaments. Les dificultats econòmiques afecten també de manera important la dinàmica familiar de moltes llars.

Segons Antoni Talarn, la nostra època globalitzada es caracteritza per la uniformitat i tendeix a la llei del mínim esforç i a un pensament únic i dèbil. Com a conseqüència, afegeix, tenim una societat de la por, on no hi ha un coneixement profund de l'altre, i s'expandeix el terror al futur i l'obsessió per la previsió i el control. Com a resultat: un augment preocupant de patologies fòbiques i esquizoides.
Anar al contingut