Economia

Ramon Carner, a "Singulars": "La independència és l'única opció per a Catalunya"

L'economista afirma que "en una Catalunya independent, l'atur es reduiria, en cinc anys, del 24,5% al 12% i, de mica en mica, amb una economia pròspera i dinàmica, s'acostaria al 10,9% de mitjana europea".

Ramon Carner és empresari i president del Cercle Català de Negocis (CCN). És llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i màster en direcció d'empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Aquest dimecres ha estat al plató de "Singulars". Aquestes són les seves millors frases:

"Els bancs són l'eina dels polítics i, ara que Espanya no té recursos, fan tot el possible per ajudar aquest poder polític."
 
"Al Cercle Català de Negocis, creat des de fa quatre anys, ja tenim empresaris que han hagut de tancar les empreses. Malgrat la il·lusió de transformar aquest país, s'han quedat a mig camí. Són empreses que havien heretat dels pares i han hagut de tancar perquè el mercat català va cap avall."
 
"A Espanya es rescaten els bancs i les grans empreses, que són les que tenen tot el crèdit. Els petits empresaris no tenim crèdit, i si no recolzen el petit empresari català, l'evolució de l'atur anirà creixent i cada dia anirem pitjor."
 
"Catalunya ha arribat a una situació en un món global, en què, sense l'eina de l'estat propi, els nostres empresaris no podran continuar invertint i construint Catalunya. El 99% dels empresaris a Catalunya són petits i mitjans empresaris. Si no se'ls dóna suport no ens en sortirem.
 La independència és l'única opció per a Catalunya. Espanya té una crisi estructural molt gran i fa que el seu deute creixi cada dia, és el més gran que han tingut en 100 anys i és pràcticament impossible de pagar."
 
"El cost de tots els funcionaris en el pressupost de l'estat espanyol és d'un 18%, i el cost dels interessos del deute també és d'un 18%. Això, sumat a les pensions, fa que Espanya no tingui diners per aportar a l'economia ni recursos per invertir. I això comporta una elevada taxa d'atur, la pitjor d'Europa. 6 de cada 10 joves estan a l'atur i, dels 4 que treballen, 2 ho fan en treballs precaris. Això fa que molts joves hagin d'emigrar."
 
"La pobresa a què està condemnada Espanya, amb aquest cercle viciós de deute-atur-emigració, és de 12 milions i mig de pobres o en risc d'exclusió social. Això fa que la dependència de Catalunya cap a l'estat espanyol sigui molt elevada; 13 milions de persones que treballen han de mantenir 18 milions de persones. Això comporta que Catalunya s'ha d'endeutar any rere any."
 
"L'economia espanyola és una economia del Tercer Món. Únicament en països del Tercer Món, la taxa d'atur supera un 20%, i a Espanya està, actualment, en un 27,16%. Això passa perquè Espanya té un model econòmic no eficient, en què uns pocs s'enriqueixen i molts s'empobreixen."
 
"Històricament, el model econòmic d'Espanya ha estat un fracàs. En 500 anys, Espanya ha fet fallida en 23 ocasions, una cada 25 anys."
 
"És evident que el model econòmic espanyol no és l'adequat per a Catalunya, i amb aquest model no ens en sortirem mai. Tenim dues estratègies econòmiques molt diferents: Espanya té un model financer dirigit a grans empreses, com la banca, les elèctriques, telecomunicacions i constructores, empreses que viuen totes de l'estat, oligopolis."
 
"Catalunya té un model econòmic basat en petites i mitjanes empreses, amb un fort component tecnològic i enfocat a nínxols de mercat, molt especialitzades i que aporten valor afegit a un país, a la cultura i l'educació."
 
"Malgrat que la productivitat a tot el món ha anat creixent en aquests últims anys, a Espanya estem a la cua, amb una productivitat en termes negatius. Som un país que els darrers anys no ha produït, no ha avançat, perquè totes les inversions s'han destinat a construcció i turisme, en empreses no rendibles. Als anys 80, el pes del sector industrial i energètic en el PIB espanyol era del 27%, ara hem passat a un 14%."
 
"S'ha invertit en un model amb baixa productivitat que ara no genera recursos que ens permetin créixer. El model espanyol ha arruïnat el país, s'ha apostat per la construcció d'obres faraòniques no rendibles, com autovies, trens i aeroports sense passatgers i edificis institucionals que ara no es poden mantenir, com la Ciutat de les Arts i les Ciències de València."
 
"Aquestes inversions que ha fet Espanya, no les ha pagat Europa, sinó que les hem pagat els catalans. Catalunya ha aportat a Espanya més diners que Europa. Del 2006 al 2010, Catalunya ha aportat 81 mil milions d'euros, i Europa, 27 mil milions. 7 milions de catalans hem pagat gairebé el doble que 500 milions d'europeus."
 
"De 100 euros dels impostos dels catalans, l'estat espanyol en destina 20 a fer inversions inútils, de no retorn, i 35 els utilitza per finançar altres comunitats autònomes sense dèficit fiscal. Els altres 55 retornen a la Generalitat. Amb aquests diners, la Generalitat no en té prou per mantenir una societat del benestar i s'ha d'endeutar."
 
"De cada euro de Catalunya, 40 cèntims marxen a Espanya i ja no tornen. Amb els 60 cèntims que queden no en tenim prou, ens prenen el que nosaltres necessitem."
 
"El 68% dels joves vol emigrar per falta de feina. Del 2010 al 2011 s'ha duplicat la quantitat d'espanyols que han emigrat a altres països, i han arribat als 62.611."
 
"Molts avis que van venir a Catalunya als anys 60 han de veure ara que els motius pels quals els seus néts han de marxar fora a buscar feina són els mateixos que van patir ells. Cap família pot suportar dos trencaments familiars en tres generacions. És la mostra que el país no ha avançat gens."
 
"La Catalunya independent seria un país econòmicament viable. La Catalunya independent seria el quart país en renda "per capita" a Europa, perquè la nostra economia és oberta."
 
"La balança comercial de pagaments respecte al PIB de l'any 2011 de Catalunya és positiva, d'un 3,9%, mentre que la d'Espanya és negativa, un -4,2%. A Europa, en aquests moments, només hi ha 7 països amb balança comercial positiva: Alemanya i altres de petits de la mida de Catalunya. Per tant, Catalunya seria un país pròsper i ric." 
 
"El boicot és una eina del segle XIX que ara és ineficaç en un món global. Un possible boicot d'Espanya a una Catalunya independent duraria dos  mesos i mig i no tindria cap èxit."
 
"La posició geoestratègica en què es troba Catalunya és fantàstica, és la porta natural de totes les mercaderies que vénen d'Orient. Catalunya, amb un estat propi, podria liderar l'onzena megaregió mundial: l'Eurosunbelt, amb 25 milions d'habitants i 610 mil milions de dòlars de PIB."
 
"En una Catalunya independent, l'atur es reduiria, en cinc anys, del 24,5% fins al 12% i, de mica en mica, amb una economia pròspera i dinàmica, s'acostaria al 10,9% de mitjana europea."
 
"La independència de Catalunya beneficiaria Espanya, en coses com el corredor Mediterrani: una infraestructura necessària i urgent que beneficiarà Múrcia, el País Valencià, Andalusia i Aragó. Estem convençuts que la dinàmica de creixement econòmic de Catalunya influirà en Espanya. Si Catalunya té més dinamisme econòmic, comprarà més als seus proveïdors espanyols."
 
"Espanya ha de canviar de model i Catalunya ha de canviar de model."

"A Catalunya, el 99% de les empreses són petites i mitjanes, generen el 50% del PIB i donen feina a un 70% dels treballadors de Catalunya. Les mitjanes i petites empreses són la força de Catalunya que tenen el poder transformador, són les que poden canviar el país."

Podeu consultar la presentació utilitzada en el programa.
Anar al contingut