Els mites del judaisme

"El documental" estrena "L'estigma?"

Història sobre la manera com s'han creat els mites i els prejudicis entorn del judaisme al llarg de la història.

Dijous 2 de maig "El documental" estrena al 33 "L'estigma?", de Martí Sans, un film que sorgeix de la necessitat de l'autor d'explicar-se per què durant cinquanta anys ho havia ignorat gairebé tot sobre la tradició jueva. La immersió en la petita comunitat jueva de Barcelona el va forçar a replantejar-se els seus prejudicis.

A través d'entrevistes a vianants al barri del Call de Barcelona i a experts en el tema, el documental desgrana la manera com s'han anat creant els mites i els prejudicis al voltant dels jueus des de l'antiguitat. De fet, l'antijudaisme apareix al segle primer abans de Crist i arriba fins als nostres dies. Prejudicis religiosos, racials, polítics, culturals o econòmics són explicats pels testimonis en una argumentació que posa en relleu les diferents opinions que hi ha respecte a aquesta qüestió. Fins i tot l'autor entrevista un psicoanalista per mirar de trobar les raons psicològiques que acompanyen aquest tipus de dinàmiques socials.

"L'estigma?" proposa claus per qüestionar i repensar idees heretades durant segles d'incomprensió i intolerància.

Amb la participació de:
Gabriel Albiac, filòsof i escriptor
Enric Cortès, caputxí, doctor en Sagrades Escriptures
Joan B. Culla, historiador i escriptor
Maria Josep Estanyol, doctora en Filologia Semítica per la UB
Malka González, psicòloga, descendent de jueus conversos
Andreu Lascorz, hebraista
Josep Ramon Magdalena, professor de Cultura Hebrea a la UB
Josep Monseny, psicoanalista
Josep Montserrat, teòleg i excapellà. Autor de "La sinagoga cristiana".
Gustavo Perednik, escriptor. Autor de "La judeofobia".
Pilar Rahola, escriptora i periodista
Jaume Renyer, escriptor i jurista
Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la UB
Eugenio Trias, filòsof. Autor de "Pensar la Religión".
Vicenç Villatoro, escriptor i periodista

Premis
Primer Premi del públic al Millor Llarg Documental,  Punta del Este Jewish Film Festival, Uruguai, 2012.

Festivals
New York Sephardic Jewish Film Festival, Estats Units, 2012.  

Fitxa tècnica:
Direcció: Martí Sans
Guió: Marçal Cebrian i Martí Sans
Producció executiva: Martí Sans i Pablo Sánchez
Música: Àngel Farrés
Espanya, 2012

Una producció d'Altervideo amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i amb el suport de l'ICIC, l'Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya.

Més informació
Blog del documental   
Tràiler a Vimeo  
Facebook del documental

Martí Sans i Sallarès, direcció
(Barcelona, 1954) Del 1977 al 1981 dirigeix amb Pere Marcilla la distribuïdora i llibreria "Cosa Nostra" especialitzada en l'antiautoritarisme.
El 1982 funda el taller de vídeo Altervideo per treballar en el medi educatiu. Desenvolupa diversos projectes educatius en escoles i imparteix cursos i tallers de vídeo.
Ha treballat en l'àmbit del treball social, utilitzant el vídeo com a eina socioeducativa. En aquest sentit, col·labora amb la Direcció General de Justícia Juvenil del Departament de Justícia" promovent un taller de vídeo en què participen durant dos anys un grup de joves que estan sota mesures judicials. També imparteix cursos per a educadors de presons i inicia projectes pilots a diverses presons de Catalunya.
L'any 1990 Altervideo es converteix en productora i tot el seu treball com a realitzador i/o productor el porta a terme des d'aquí, produint i realitzant vídeos documentals, publicitaris i de creació.
Ha estat professor de vídeo a l'Euett La Salle i a 'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, i ha organitzat diversos cinefòrums a Barcelona i Terrassa. Actualment dirigeix el cicle "Mes Documental" a l'espai ST3 de Barcelona.
En el camp del documental, ha dirigit i realitzat el guió "Ignasi Blanch. Parlo d'amor" (2009).
El 2009 inicia un procés de recerca sobre el judaisme i la judeofòbia que culmina amb l'estrena del documental "L'estigma?" el 2012.
Anar al contingut