La vida del músic

"El documental" estrena "Adrià Puntí"

Un recorregut per l'inesgotable imaginari d'un dels creadors més importants del país a través dels ulls del seu germà i "alter ego", Josep Puntí.

"El documental" estrena dijous 18 d'abril al 33 "Adrià Puntí", un treball que va presentar la productora Elsabeth Produccions SL a l'octubre a la desena edició de l'In-Edit Beefeater, el Festival Internacional de Documental Musical de Barcelona, dins la secció oficial nacional.

"Adrià Puntí" és un recorregut per l'inesgotable imaginari d'un dels creadors més importants del país a través dels ulls del seu germà i "alter ego", Josep Puntí. Un viatge trepidant, construït amb retalls de vida, de paisatges, de música i de poesia, que esbossen la complexitat d'una personalitat única.

El film comença amb una introducció trepidant que repassa la carrera de l'Adrià Puntí a Umpah-Pah, un grup de rock català d'èxit als anys vuitanta que es va dissoldre el 1996, i el seu treball posterior en solitari. Un dramàtic punt i a part presenta el Puntí d'avui: agut, reflexiu, delirant i complex. Al seu carrer, tocant a la plaça del seu poble o emocionant-se en parlar. La pel·lícula reconstrueix els últims deu anys de silenci discogràfic de l'artista. A partir del període menys amable de la seva carrera, el documental ofereix algunes de les claus per entendre el desajust entre la indústria musical i un dels seus mites vivents.

 


Tràiler del documental


Els directors del documental, Xavier Puig i Raimon Fransoy, van conèixer el músic l'estiu del 2005. El van filmar per a una producció de La Xarxa de Televisions Locals a la porta de casa seva tocant el tema "El bulevard dels xiprers". Era una actuació improvisada al carrer que va atraure l'atenció de veïns i vianants. A partir d'aquell moment, els directors van anar quedant esporàdicament amb ell durant set anys. El van filmar al seu barri de Salt, a Amer, on va néixer, a Cadaqués, casa seva, i als espais d'infantesa i joventut. El que li ha donat oxigen durant els últims anys, com ell mateix explica, és la seva passió per la música i poder comunicar-se amb la gent. Al llarg del documental Puntí interpreta alguns temes, com "Mirall capgirat" o "Senyor Doctor", i en desxifra l'origen de les seves lletres, descobrint quins personatges, situacions o llocs el van inspirar per crear-los. A la seva naturalitat davant la càmera se suma la del mateix equip de rodatge, que integra, sense abusar-ne, la seva presència dins la narració: apareixen preparant el set de rodatge, intervenen fent preguntes o fins i tot s'atreveixen a deixar que el mateix Puntí llegeixi el guió del documental. Alguna vegada, Puntí també els suggereix com filmar. La frescor d'aquestes situacions, emfasitzada amb un muntatge àgil i dinàmic, perfila un retrat del singular músic en constant moviment.

L'estrena del documental coincideix amb la publicació d'un llibre de l'Adrià Puntí per Sant Jordi que recull cançons, poemes, textos i dibuixos de l'autor. Es titula "Incompletament Puntí" i surt a la venda el 18 d'abril amb el DVD del documental.

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Xavier Puig i Raimon Fransoy  
Producció: Marcos Ruiz Grande i Eulàlia Guarro
Càmera: Macià Florit, Raimon Fransoy, Julian Kancepolski, Xavier Puig, Marc Ruiz
So: Jordi Colomé Corchs
Muntatge: Xavier Puig i Raimon Fransoy
Espanya, 2013

Una producció d'Elsabeth Produccions, SL, en coproducció amb Televisió de Catalunya i la col·laboració de Granollers Audiovisual, Life & Pictures, La Xarxa i l'ICEC, l'Institut Català d'Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya.
     
Més informació:
Tràiler a Vimeo
YouTube de la productora
Pàgina a In-Edit
Web d'Adrià Puntí
Gravacions inèdites durant la gravació del documental


Elsabeth Produccions, SL
Aquesta productora va estrenar "Adrià Puntí" a la desena edició de l'In-Edit, el Festival Internacional de Cine Documental Musical de Barcelona (2012). De la mà dels realitzadors Xavier Puig i Raimon Fransoy, Elsabeth produccions havia presentat anteriorment diversos projectes al mateix festival: "Rossy", dedicat al músic de jazz Jordi Rossy (2010), la sèrie de monogràfics de vint-i-cinc minuts "Carretera i Mantra" dedicats a Refree i Paul Fuster (2004) i al cantaor Miguel Poveda (2005). També és responsable del documental "Barcelona en flor" emès per Televisió de Catalunya sobre el festival Primavera Sound (2010). Fora de l'àmbit de la música, va produir la sèrie "Portbou", (2008), emesa a la XTVL, La Xarxa de Televisions Locals. Actualment desenvolupen el projecte audiovisual en línia www.totssants.com, on ofereixen gravacions exclusives d'alguns dels músics més interessants del moment.

On i quan veure "Adrià Puntí":
Televisió: dijous 18 d'abril a les 23.10 al 33 dins el programa "El documental"
Internet: tv3.cat/eldocumental i TV3alacarta a partir de l'estrena en televisió fins el 3 de maig.

El documental
Web: tv3.cat/eldocumental
Twitter: twitter.com/eldocumental33
Anar al contingut