Anàlisi

Agustí Bordas: "Actualment la imatge d'Espanya és la de l'incest corporatiu i el nepotisme"

Un alt funcionari de l'administració canadenca que ens explica que el pressupost de defensa del govern espanyol ha pujat un 28% el 2012 i que afirma que una Catalunya independent tindria un increment del 37% del PIB per càpita.

Agustí Bordas és llicenciat en Ciències Polítiques i gestor de participació industrial del sector aeroespacial del Ministeri d'Indústria del Canadà. Aquest dimecres ha estat al plató de "Singulars".

Us deixem les seves millors frases:


L'estat espanyol

"Què ofereix l'estat espanyol? L'estat ha de ser una eina, una eina que ha de ser útil a la població. Les estructures d'estat han de ser útils a la població, no a la inversa".

"Segons les previsions de l'estat espanyol, el 2014 ja hi haurà un lleuger creixement, però no hi ha cap grup d'analistes internacionals que coincideixi amb aquesta previsió. Els organismes internacionals preveuen el triple de decreixement del que preveu el govern d'Espanya. Aquesta és una de les causes de la pèrdua de credibilitat d'Espanya en els mercats internacionals".

"Espanya està entrant en un escenari de depressió, amb un atur que podria superar el 27%, per sobre dels 6 milions de persones. Això vol dir que serem el país amb la taxa d'atur més alta del món occidental".

"El govern espanyol afirma que la "marca Espanya" és una marca de prestigi, però la realitat és que a nivell internacional l'estat espanyol ha esdevingut un sinònim de fragilitat, incompetència i precarietat".

"Actualment la imatge d'Espanya és la de l'incest corporatiu, el nepotisme, del tràfic d'influències".

"La Constitució Espanyola ha esdevingut un 'tòtem' gairebé religiós per a la mateixa gent que en el seu moment hi va votar en contra".

"Si es defensen les idees de forma democràtica, constructiva i pacífica hi ha d'haver la possibilitat de fer un referèndum. L'estat espanyol denega aquesta opció i això és una mostra de falta de cultura democràtica".

"Si agafem els pressupostos del Ministeri d'Obres Públiques, Transport i Medi Ambient dels anys 1983 fins al 1994, que inclou les inversions per als Jocs Olímpics de Barcelona, ens trobarem que la mitjana d'inversió per persona a Catalunya va ser del 60%. A Madrid, durant aquell període, van arribar al 90%, i a Sevilla van arribar al 118% de mitjana".

"El 70% del deute de l'estat espanyol no és de les comunitats autònomes, és del govern central, que té unes despeses en Defensa que estan fora de control".

"Mentre que s'han reduït les partides pressupostàries relacionades amb l'estat del benestar, l'any 2011 es va augmentar la inversió en equipament militar un 2,5%, i aquest any 2012 s'ha augmentat el pressupost de Defensa un 28%. Una de les raons d'aquesta despesa és la intenció de protegir la indústria militar amb seu principal a Madrid, Andalusia i Galícia. Les indústries militars espanyoles han rebut crèdits tous de 14.000 milions d'euros per part del Ministeri d'Indústria i hi ha hagut 4 ministres d'Indústria catalans: Joan Clos, José Montilla, Anna Birulés i Josep Piqué".

"La despesa desorbitant en Defensa ve del temps d'Aznar, i això fa que quan va ser ministra de Defensa Carme Chacón, va deixar al ministeri un deute acumulat de 37.000 milions d'euros. El preu de dos avions Eurofighter és l'equivalent al doble del pressupost anual de Càritas. Les forces armades espanyoles s'haurien de reduir un 50%".

"Què hauria de fer Espanya? Si l'estat espanyol vol que baixi la prima de risc, cal demanar el rescat. I caldria un tecnòcrata com Mario Monti al capdavant del govern espanyol. Cal un tècnic que sàpiga retallar l'administració, com les comunitats autònomes uniprovincials. Té sentit que Cantàbria tingui poder legislatiu i un pressupost sencer? O que La Rioja i Múrcia tinguin comunitat autònoma? És un desgavell".

"Serà a partir que hi hagi un estat català quan l'estat espanyol en prendrà nota i començarà a fer canvis substancials".

"Cal augmentar la lluita contra l'economia submergida i el frau. Espanya i Catalunya són societats corruptes. Hi ha evidències que molts polítics són corruptes, però la societat també incompleix les lleis. Hi ha un tipus de moralitat laxa".


Catalunya i la Unió Europea

"El problema de la Unió Europea és que els mal anomenats estats nació han esdevingut andròmines, han perdut la capacitat i els atributs que tenien històricament. Sols no poden gestionar els grans reptes internacionals (terrorisme, política medi ambient) i a nivell europeu no tenen control sobre la política monetària ni sobre el comerç. Per tant, si mai hi ha hagut un moment favorable a l'emergència d'estats dins de la UE per facilitar l'Europa Federal és aquest moment d'ara. Per això qui més s'oposa a l'Europa federal són els estats nació".

"La inclusió de Catalunya a la UE es podria entendre com una ampliació interna, seria el pla més viable. Qui hi sortiria guanyant seria la UE, perquè Catalunya seria un contribuent net al pressupost de la Unió. Catalunya és entre les regions competitives i generadores d'ocupació de la UE".

"Si Catalunya fos exclosa de la UE, podria negociar la seva adhesió a l'Associació Europea de Lliure Comerç i a l'Espai Econòmic Europeu, que són la gran xarxa europea d'intercanvis comercials. Espanya no s'hi podria oposar, no tindria poder de veto, perquè les negociacions comercials les porta la Comissió Europea i un cop es negocia un acord de lliure comerç, s'aprova per majoria qualificada i no és necessari que hi hagi unanimitat".

"Catalunya és un territori competitiu que port ser líder a l'Europa mediterrània. Segons el 'Financial Times', Catalunya és l'únic país de tota la Unió Europea que encapçala el rànquing tant de potencial econòmic com de potencial per inversió estrangera directa. Barcelona com a ciutat també encapçala aquest rànquing. Catalunya exporta el doble que la Comunitat de Madrid, és la màquina exportadora de l'estat espanyol".

"Una Catalunya independent tindria un increment del 37% del PIB per càpita".
Anar al contingut