A ritme de rumba

"El documental" estrena "Gitanos catalans!"

Un retrat que descobreix una realitat ben allunyada dels tòpics.

A ritme de rumba, "Gitanos catalans!" contrasta el passat amb el present de la història i la vida quotidiana dels seus protagonistes, en un retrat que descobreix una realitat ben allunyada dels tòpics. El film s'estrena aquest divendres a "El documental".

Els gitanos van sortir del nord-est de l'Índia i van arribar a Catalunya el 1425, segons el document trobat més antic. Es van repartir per tot Catalunya i des del seu assentament han conservat els seus coneixements, tradicions i experiències fins a l'actualitat gràcies a la tradició oral.

El Sicus, cantant del grup de rumba Sabor de Gràcia, baixa dels escenaris per envoltar-se dels avis i àvies gitanos i reconstruir una història oral del poble gitano català. Tracten de temes com la Guerra Civil, la infantesa, l'educació o la feina. Alguns d'aquests avis ja van morir i el documental els retut un petit homenatge recordant les seves experiències.

Després de més d'any i mig de recollir aquests testimonis, en Sicus fa una fotografia de la realitat actual del poble gitano. Alguns dels protagonistes són un mosso d'esquadra, una família que treballa amb animals, un pastor evangèlic i un conserge de vivendes casat amb una dona no gitana. Parlen del dia a dia dels gitanos catalans actuals, trencant tota mena de tòpics i estereotips. I és que, com ells diuen, són tan catalans com gitanos i tan gitanos com catalans.


Fitxa tècnica
Direcció: Xavier Gaja i A. "Sicus" Carbonell
Realització: Miki Martínez
Guió: A. "Sicus" Carbonell i Xavier Gaja
Director de producció: Aitor Laiseka
So directe: Gerard Tàrrega i Francesc Canals
Tècnic postproducció d'àudio: Carles Gallego
Música: Sabor de Gràcia
Espanya, 2011

Un documental d'Els Films de Les Sargantanes i AGIPCAT (Agrupació d'Entitats Gitanes dels Països Catalans), amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i l'ajuda de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya.


Més informació
Documental
Tràiler: http://vimeo.com/30477031
Entrevista als directors: http://www.youtube.com/watchv=xp-615NjHjg
Facebook: http://www.facebook.com/pages/GITANOSCATALANS/202978629776049
Productora
Blog: http://sargantanafilms.wordpress.com/catala/tv/
Facebook: http://www.facebook.com/sargantanafilms.produccions
Sicus Carbonell
Web: http://www.sicuscarbonell.cat/
Facebook: http://www.facebook.com/sicus.carbonell?ref=tn_tnmn
Twitter: https://twitter.com/SicusCarbonell


Anar al contingut