Literatura quinqui

Javier Cercas presenta "Les lleis de la frontera" a "Divendres"

L'escriptor Javier Cercas arriba al plató de "Divendres" amb nova novel·la en la qual retrata tres "quinquis" a l'Espanya del 1978. I a la tertúlia parlem de conceptes com "federalisme" o "Estat lliure associat" amb Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra.

Des de sempre, els "quinquis" han sigut aquells xavals que van viure l'adolescència durant el període de la transició espanyola i que van recórrer a la violència i les drogues durant el moment d'incertesa que va viure el país. El "quinqui" és un personatge que ha fascinat directors de cinema com Carlos Saura o Eloy de la Iglesia, i que també ha estat present a la literatura. Avui ens visita l'escriptor Javier Cercas, que arriba al plató de "Divendres" amb una nova novel·la sota el braç, en la qual retrata tres "quinquis" a l'Espanya de 1978: "Les lleis de la frontera". L'acompanyarà Amanda Cuesta, comissària de l'exposició titulada "Quinquis", que va acollir fa alguns anys el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i que va inspirar Javier Cercas per escriure aquesta novel·la.

A la tertúlia d'avui també comptarem amb la col·laboració de Ferran Requejo, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra, amb qui respondrem dubtes associats al concepte de federalisme. Què significa, per exemple, ser un Estat lliure associat? Quines diferències hi ha respecte al sistema que tenim actualment? I respecte a una possible independència?

I avui ens acomiadem de Castellar del Vallès al costat de l'actriu Montse Germán, que ens explicarà quins racons no podem perdre'ns si visitem aquesta població. I amb l'historiador Jaume Sobrequés i l'àvia Remei coneixerem les arrels d'una tradició que a poc a poc s'ha anat perdent: la preparació de l'aixovar.

En directe, cada tarda volem que sigui "Divendres". 16.40, TV3

Anar al contingut