Viabilitat com a nou estat

Tepper: "Una Catalunya independent podria continuar operant amb euros"

Jonathan Tepper ha visitat altre cop "Singulars" per analitzar la viabilitat d'una Catalunya independent. L'economista afirma que Catalunya estaria al lloc 30 o 36 del rànquing de països per PIB, i per sobre de Hong Kong o Espanya. Aquí en tens les frases més destacades.

Recupera les frases més destacades de Jonathan Tepper al programa "Singulars" del dimecres 10 d'octubre. 

Sobre la crisi bancària 

"En aquests moments, Espanya i els bancs espanyols, que estan rebent quantitats enormes de diners del Banc Central Europeu, són zombis, morts vivents"

"La direcció del creixement a Espanya serà negativa i pitjor del que pensen els analistes"

"Hi ha molts economistes espanyols del Banc d'Espanya que han preferit creure que era cert el que ells volien que fos cert. Han preferit creure que no hi havia cap problema amb els bancs, que hi hauria creixement, i ara han d'afrontar la realitat."

"És absurd que encara no hagin rodat caps per la mala gestió del govern espanyol i del Banc d'Espanya en la reforma del sector bancari."

"En el cas de les preferents no va fer la seva feina ni el Banc d'Espanya ni la Comissió Nacional del Mercat de Valors, i ara ho estem pagant tots."

Si Catalunya fos independent...


"La hipòtesi més simple acostuma a ser la millor, perquè és més fàcilment comprovable: si al món hi ha 150 països més petits que Catalunya, i són perfectament viables, per què Catalunya no ho hauria de ser?"

"Més que si Catalunya és viable o no, el que s'ha de fer és començar a pensar què farà Catalunya l'endemà de ser independent."

"Segons dades de les Nacions Unides, el Banc Mundial i l'FMI, si Catalunya fos independent estaria en un lloc al voltant del 30 o 36 del rànquing de països per PIB, Producte Interior Brut, a prop de països com ara Finlàndia o Malàisia."

"Si es miren les dades del PIB per càpita, una Catalunya independent se situaria a la mitjana de la Unió Europa i estaria per sobre de Hong Kong i d'Espanya."

"El que és important per als països petits és tenir economies dinàmiques i obertes. Catalunya exporta pràcticament un 50 per cent del seu PIB, no només a Espanya sinó també a la resta d'Europa. I és més competitiva que Espanya."

"Si Catalunya fos independent podria tenir més control del seu dèficit i apujar la seva nota de qualificació creditícia, que ara és al nivell de "bons escombraries". Ara, dins d'Espanya, és rica, però ha de demanar diners al govern central i té una nota més baixa."

"Si Catalunya fos independent i controlés el seu propi pressupost, tot i tenir una baixa qualificació creditícia podria tenir accés als mercats de capital, com passa amb països com ara Egipte."

"Si una Catalunya independent continués a l'euro, tindria els mateixos problemes que té Espanya. Si un país petit té una divisa pròpia, té més marge de maniobra per fer els ajustos que calgui."

"Si Catalunya vol quedar-se dins l'euro, on no pot fer ajustos, ha de tenir un model productiu i una manera de treballar diferent."

"Espanya no controla la seva política monetària. És pràcticament impossible mantenir l'estat del benestar a Espanya quan es depèn del finançament de la resta d'Europa."

"Molts països que s'han independitzat han deixat la seva divisa, com ara els països bàltics, que van abandonar el ruble. Es pot crear una divisa pròpia i després lligar-la a l'euro o al dòlar."

"Si Catalunya, com diuen alguns, fos "expulsada" de la Unió Europea, podria continuar lligada a l'euro, com fan Mònaco, Andorra, Kosovo o Montenegro, que no són dins la UE. "

"Una Catalunya independent podria continuar operant amb euros, i el Banc Central Europeu no podria fer res per parar-ho."

"Tots els dirigents polítics que han demanat un rescat han perdut la feina. Aquest podria ser un motiu de bastant pes perquè Rajoy es resisteixi a demanar el rescat d'Espanya."
Anar al contingut