Dirigit per Jordi Ferrerons

L'11 de setembre, "Sense ficció" estrena "1711. El setge"

"La història inèdita d'una defensa heroica que demostra que el triomf és el resultat de la suma de petits detalls".

Dins la programació especial que TV3 ha preparat per l'Onze de Setembre, el programa "Sense ficció" estrena el documental "1711. El setge", dirigit per Jordi Ferrerons. Guió i realització de Dani Sala i Núria Sala.

Tardor del 1711. Durant 34 dies d'autèntica agonia, el castell de Cardona va resistir un setge de més d'11.000 soldats de l'exèrcit més ben preparat del moment. Tenia un enorme potencial de guerra i els millors enginyers militars, però no va poder amb la resistència del miler d'ocupants d'una fortalesa imperfecta gràcies a l'estratègia, la previsió i la fermesa dels defensors. Aquesta duríssima batalla és, segurament, l'episodi més desconegut i més fascinant de la Guerra de Successió Espanyola.

En aquest documental, coproduït per Televisió de Catalunya i que compta amb una banda sonora feta per Jordi Savall, es donen a conèixer les claus d'un esdeveniment que va fer trontollar la credibilitat de l'exèrcit francès i va retardar tres anys la caiguda de Barcelona: Cardona era l'última plaça que s'interposava entre l'exèrcit borbònic i la capital catalana. "1711. El setge" explica la història inèdita d'una defensa heroica que demostra que el triomf és el resultat de la suma de petits detalls.

Dispersos en arxius de tot Europa hi ha els documents que expliquen, des dels dos bàndols contendents, què va passar exactament a Cardona: dietaris personals, cròniques, informes oficials... elements que expliquen accions, maniobres, estratègies i anècdotes als quals ha tingut accés l'equip del documental.

El documental té quatre grans protagonistes: Manuel Desvalls, governador del castell de Cardona; l'enginyer militar Jean-Baptiste Joblot, principal estratega dels borbònics; el coronel comte de Gehlen, comandant de les tropes austriacistes, i Pere Ventallol, el rector de Bergús, el diari del qual ens permet conèixer els fets vistos des del prisma de la població civil. A partir dels testimonis escrits que van deixar tots quatre, "1711. El setge" relata en primera persona, i amb gran precisió, els fets que es van viure a Cardona fa 300 anys.

El documental construeix la narració a partir de dramatitzacions, reconstruccions virtuals, il·lustracions animades i la participació dels millors experts de múltiples disciplines (historiadors especialitzats en la Guerra de Successió, enginyers militars, arqueòlegs, arquitectes, cartògrafs...), tot establint paral·lelismes constants amb la Cardona actual i la de fa tres segles.

Jordi Savall, que al llarg de la seva carrera ha investigat a fons la música dels segles XVII i XVIII a Europa, recupera per a "1711. El setge" músiques, partitures i autors del període de la Guerra de Successió per part dels dos bàndols contendents: música de la cort del rei Lluís XIV, peces que amenitzaven la cort imperial austríaca, evocacions musicals de batalles i gestes bèl·liques o compositors que ens són més propers, com Joan Cererols o Joan Cabanilles. La major part d'aquestes peces han estat enregistrades a l'interior de la mateixa Col·legiata romànica de Sant Vicenç, dins del recinte del castell de Cardona.


Fitxa tècnica
Direcció: Jordi Ferrerons
Realització: Dani Sala, Núria Sala
Guió: Dani Sala
Edició: Núria Sala
Producció: Joan Arañó, Mireia Fàbrega
Producció Executiva: Jordi Ferrerons, Joan Arañó
Música: Jordi Savall
Grafisme: Sergio García

"1711. El setge" és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Lavinia Productora, amb la col·laboració d'E2S.
Anar al contingut