Història

Les vivències de Josep M. Ainaud de Lasarte, a "(S)avis" 3CAT

Amb motiu de la mort de Josep M. Ainaud de Lasarte, TV3 recupera aquest programa en què Sílvia Cóppulo entrevista l'advocat, historiador, escriptor i polític, que va viure els moments polítics més importants del nostre país des de dintre

Sílvia Cóppulo parla, a "(S)avis", amb Josep M. Ainaud de Lasarte al Museu d'Història de Catalunya, l'escenari perfecte per conversar amb un savi generós, humil, optimista, patriota i tot un senyor. Jordi Pujol el considerava un mestre del pensament i Josep Cuní el reivindicava com a referent mediàtic, però Ainaud de Lasarte deia que ell només era ric pel que havia donat. El seu ideal d'una Catalunya lliure el va portar, durant el franquisme, a la lluita clandestina, a col·laborar amb els aliats, a utilitzar pseudònims en els seus llibres i, fins i tot, a patir la tortura.

Ainaud va viure els moments polítics més importants del nostre país des de dintre. Era advocat, historiador, escriptor i polític, i tenia molt clar que la política era només un servei. Va ser diputat i regidor de l'Ajuntament de Barcelona i assessor cultural del president Pujol, però un dels seus grans mèrits era que difícilment trobaríem algú que no tingués unes paraules amables cap a la seva persona.


Citacions de (s)avi

"La Guerra Civil va dividir els catalans."

"Tothom que ha estat perseguit per les seves idees ha tingut en mi una persona que l'ha ajudat."

"La gran qualitat de Catalunya ha estat sempre la voluntat de ser."

"La delació és una de les vergonyes més grans dels règims dictatorials."

"No em considero separatista, només vull que el meu país tingui totes les institucions que li calen per arribar a ser un país normal."

"És fonamental el coneixement del passat per a la comprensió del present i la construcció del futur."

"El dia que Catalunya i Espanya aprenguin a conviure serà un dels millors dies de la nostra història."
Anar al contingut