Can Ricart

"El documental" presenta "Destruir i construir, història d'una fàbrica"

El passat i el futur del recinte industrial de Can Ricart.

En els seus fonaments hi ha restes arqueològiques que van des dels romans fins al segle XX. Durant segles, l'espai que ocupa l'antiga fàbrica de Can Ricart ha anat canviant de fisonomia, utilitat i veïns. Situada al barri barceloní de Poblenou, és la protagonista de "Destruir i construir, història d'una fàbrica", film dirigit per Jacobo Sucari que estrena "El documentalaquest divendres.

Després de cent cinquanta anys d'història en el teixit industrial del Poblenou, l'antic espai fabril tenia els dies comptats arran de la transformació urbana del barri projectada pel Pla 22@. Gràcies a la pressió de diversos activistes socials, entre els quals hi havia veïns, arquitectes, artistes, sociòlegs i ocupes, la fàbrica es va salvar de l'enderrocament, tot i que, abandonada durant anys, es va deteriorar considerablement. L'any 2008 la Generalitat va declarar Bé Cultural d'Interès Nacional un grup de naus de Can Ricart i l'Ajuntament va confeccionar un nou pla d'usos per al recinte i en va cedir una part important per construir-hi el futur Museu de la Casa de les Llengües.

Quan van començar les obres es van descobrir restes arqueològiques que anaven, amb pocs centímetres de distància, des dels dos mil anys d'història fins a l'època contemporània. Les excavacions a Can Ricart revelaven l'escenari d'uns mons que ja no existeixen, com l'imperi romà o la revolució industrial, just quan s'obrien les portes a una nova identitat. En aquest sentit, el documental presenta perspectives narratives que van més enllà de la història de Can Ricart. Es fragmenta en capítols iniciats per un títol que determina un marc de reflexió i debat a partir de l'espai que ocupa l'antic recinte industrial: "l'espai com a memòria", "l'espai del conflicte", "l'espai en el temps", "el valor de l'espai com a patrimoni", "projectar en l'espai" i "destruir i construir en l'espai".

Aquest espai transitat durant milers d'anys sembla que es resisteix a la transformació. Amb la crisi econòmica, les obres de reconstrucció i d'arqueologia es van aturar. La Generalitat va abandonar el finançament de la Casa de les Llengües i amb la partida de l'Ajuntament no n'hi havia prou. El projecte arquitectònic de Benedetta Tagliabue i Joan Callís, de l'estudi EMBT, ja no es farà. Quin serà el nou capítol d'aquest espai?

Fitxa tècnica:
Guió i direcció: Jacobo Sucari
Producció: Pep Masias
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: J. M. San Agustín
Ajudant de direcció i documentació: Germán Lázaro
Assessor en continguts d'arquitectura: Josep Maria Montaner
Director de fotografia: Germán Regueira
Operadors de càmera: Jacobo Sucari i Germán Regueira
So: Luca Rullo
Música original: Tom Johnson
Espanya, 2011

Una producció de "La trinxera" en coproducció amb Televisió de Catalunya i la col·laboració de l'ICIC.

Més informació:
Web "El conflicte de Can Ricart": http://canricart.info/

Emissions:
Divendres 24 de febrer del 2012 a les PENDENT GRAELLA
Dimecres 29 de febrer del 2012 a les PENDENT GRAELLA
Dijous 1 de març del 2012 a les PENDENT GRAELLA
Durada: 56 minuts


Anar al contingut