Nova iniciativa solidària

Una Marató "excepcional i puntual" per lluitar contra la pobresa

TV3 i Catalunya Ràdio engeguen una acció excepcional: la Marató per la pobresa. En un programa especial presentat per Antoni Bassas i Agnès Marquès, mostrarem les moltes cares que té la pobresa en el nostre país.

Els mitjans públics de la CCMA volen fer un pas endavant per mobilitzar la ciutadania i donar suport als projectes que generin ajuda per a qui més ho necessita en aquest moment.

Per això s'ha engegat un nou projecte social i solidari, amb l'objectiu de generar recursos destinats als col·lectius més desfavorits.

Aquest dijous s'ha presentat el projecte a les instal·lacions de TV3 amb la presència del conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries; el president del Consell de Govern de la CCMA, Enric Marín; la directora de la Fundació La Marató de TV3, Carme Basté; el director del programa, Lluís Bernabé, i amb la presència també i el suport de les entitats del tercer sector social i de membres de la comissió assessora independent que avaluarà els projectes que optaran als ajuts.

Que ningú quedi fora de joc

"Que ningú quedi fora de joc" és el lema que ha anunciat Enric Marín per a aquesta iniciativa, que té com a objectiu "lluitar contra l'exclusió social". "No som un país dividit. Som un país que vol compartir-ho tot."

"La CCMA, d'acord amb les entitats i institucions del tercer sector i la conselleria de Benestar Social i Família, portarà a terme una acció especial: la Marató per la pobresa", ha anunciat Enric Marín. Aquesta acció "respon a la situació crítica actual i a una responsabilitat social dels mitjans públics catalans". "Les polítiques culturals i comunicatives també fan possible la cohesió del país. S'han de transmetre valors al conjunt de la societat". Marín és conscient que aquesta acció "comporta riscos, com tota acció nova, però la missió dels serveis públics ens obliga a assumir aquests riscos", i ha afegit que l'obligació dels mitjans és "sensibilitzar informant, aconseguir mobilitzar la ciutadania i recaptar fons per donar suport al sector". I ha avançat: "No anem a batre rècords. Donem més valor al primer i al segon d'aquests objectius (sensibilitzar i mobilitzar)". Pel que fa als protagonistes de la iniciativa, ha indicat: "Són les persones que viuen amb l'amenaça d'exclusió, que van creixent, i les entitats que donen suport a la tasca d'evitar-ho". Quant al paper de l'administració i de TV3 en la Marató, ha explicat: "L'administració hi dóna suport i nosaltres només som els instruments".

Rigor i transparència

"Ens acostem a aquest projecte amb l'alt grau d'exigència, de rigor i de transparència que ens ha caracteritzat durant aquests 20 anys d'experiència de la Marató científica", ha avançat Carme Basté. Ha explicat que la recollida de donatius es farà de manera "similar a la Marató científica, amb un cost 0 gràcies a totes les entitats que ajuden a fer l'operatiu". De cara a l'avaluació de projectes, assignació i seguiment, "es crea una comissió assessora". I també ha dit: "Volem que aquest sigui un procés ràpid perquè abans de l'estiu el projecte ja pugui veure la llum".

Les quatre línies en què s'està treballant per combatre l'exclusió social en aquests moments són l'assistencial, l'habitatge, la inserció sociolaboral i els infants.

Pel que fa als membres del consell assessor, Basté ha indicat que el perfil és: "persones del món universitari, de l'empresa i propers al tercer sector."

Una Marató excepcional i puntual

"Aquesta és una Marató excepcional i puntual que fem conjuntament TV3 i Catalunya Ràdio", ha explicat Lluís Bernabé. Ja s'està començant a treballar en el programa, en què "volem donar visibilitat a les entitats i a les persones afectades pel risc d'exclusió social". "Ho mostrarem de manera transversal a través de les parts implicades i intentant mostrar totes les cares de la pobresa".

"La pobresa és molt a prop de tots nosaltres i ens pot afectar en qualsevol moment, però es pot combatre a partir de la mobilització." Ha explicat que hi ha entitats, com el Barça, que "ja s'han posat en contacte amb nosaltres per participar-hi".

Finalment ha anunciat que Antoni Bassas i Agnès Marquès seran els conductors del programa. "Tots dos són molt sensibles a la situació del tercer sector". A través d'ells es mostrarà "què estan fent i com ho estan fent les entitats". I s'ha mostrat tranquil davant el repte, perquè "estem vivint de la bona marca de la Marató de TV3", en què la credibilitat i el rigor estan àmpliament demostrats.

"En situacions excepcionals la societat hi té el seu paper"


El conseller Josep Lluís Cleries ha explicat que l'administració ha de fer el seu paper: "Exercim les nostres responsabilitats donant prestacions socials", però també ha dit que "en situacions excepcionals la societat hi té el seu paper, que no ha de tapar les responsabilitats que té l'administració". Aquest seria un projecte en paral·lel al del Pacte Nacional de la Pobresa.

El conseller, que ha explicat que lluitar contra la pobresa és un dels grans objectius del govern per a aquest any, ha donat algunes dades significatives, com que hi ha un 19,8% de persones en situació de pobresa segons l'Idescat, i que "si parlem de pobresa infantil, la xifra creix fins al 23,3%".

"Els 20 anys d'experiència de La Marató de TV3 són molt importants per aconseguir la mobilització ciutadana, per aglutinar els esforços de les entitats, posar-los en valor i convidar la societat a implicar-se en les solucions", i així aconseguir un efecte "multiplicador" per donar a conèixer massivament "què fan aquestes entitats des de sempre i els professionals i voluntaris que les integren".

S'ha de mostrar que "tenim un país de protagonistes i no d'espectadors". "És l'oportunitat de sentir-nos actors i actrius", ja que un projecte com aquest "posa en valor la capacitat solidària del nostre país per fer que ningú no quedi fora de joc".

I ha acabat dient que "en un país com Catalunya mai serem grans en algunes coses, però ho som en la qualitat de la seva gent".
Anar al contingut