Presentació de "Mestres"

Fúlvia Nicolàs: "El programa destaca la importància dels mestres. Canvien vides"

La directora de "Mestres", Fúlvia Nicolàs, ha presentat el programa acompanyada d'Irene Rigau, Mònica Terribas, Ismael Palacín i Raül Manzano i part de l'equip del programa.

Aquest dimarts, a les 22.30, TV3 estrena "Mestres", una sèrie del departament de Nous Formats sobre la feina quotidiana de mestres i professors d'Infantil, Primària i Secundària: com treballen, què en pensen, de la seva feina... i quines solucions troben cada dia per als reptes que planteja educar els nens i adolescents del segle XXI.

A cada capítol de "Mestres" es mostrarà el dia a dia d'un paisatge escolar concret: una classe de P4, una aula oberta, una escola rural, un institut urbà... i també es farà una mirada al passat: deu persones populars i destacades en diferents àmbits socials tornaran al centre on van estudiar, presentaran el mestre que els va canviar la vida i, durant una estona, es posaran al seu lloc davant dels alumnes d'ara.

Aquest dilluns es va presentar el programa a l'escola Pau Casals de Barcelona, amb l'assistència d'Irene Rigau, consellera d'Ensenyament; Mònica Terribas, directora de TV3; Fúlvia Nicolàs, directora de "Mestres"; Ismael Palacín, director de la Fundació Bofill, i Raül Manzano, president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya.

El programa "reflecteix una actitud en positiu dels mestres", ha explicat Mònica Terribas. És un exercici d'"autoestima col·lectiva" d'unes de les primeres persones que "ens han obert el camí". Això és "Mestres", un programa que es va començar a gestar fa dos anys i que a partir d'aquest dimarts veurà la llum. "Quan l'emetem la nostra societat s'adonarà que és la professió més important del món. Estem en mans dels mestres."

"És una feina que no està tan considerada com ho hauria d'estar", ha dit Fúlvia Nicolàs. El programa fa parlar els mestres: "Hem anat a moltes escoles per veure què s'hi fa i hem buscat experiències concretes." "Hi ha mestres que inventen solucions i marquen les diferències." Ha destacat que un altre dels objectius del programa és posar en valor "la importància que tenen els mestres en la societat. Canvien vides". A l'espai apareixen personatges populars que parlen d'un mestre en la seva vida. "Els hem anat a trobar, els hem posat cara a cara i hem posat el convidat a fer una classe."

Ismael Palacín ha valorat "la capacitat de síntesi" del programa. "Molts dels estudis que fem, al final ens trobem que el que compta és la qualitat, el talent, el compromís i el lideratge dels professionals." Ha destacat "l'enorme sensibilitat de TV3" per enfocar el tema "i aquí és on es veu la diferència amb les altres cadenes". Ha explicat que el que volen des de la fundació "és mobilitzar un debat a tot Catalunya". La Fundació Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, coincidint amb l'emissió de "Mestres", han organitzat 10 debats per tot Catalunya, emesos en directe per internet, que reflexionaran sobre "què vol dir ser mestre avui".

Raül Manzano també ha destacat "la sensibilitat" amb què el programa ha afrontat la temàtica. "Això pot servir per fer una reflexió social de cap on ha d'anar l'ensenyament". I ha remarcat la importància "del compromís ètic del professional".

La consellera Rigau ha explicat que "l'ha emocionat" la síntesi del programa que s'ha emès durant la presentació. Al costat del que és tangible, "s'hi percep també els intangibles, perquè l'escola és també un bressol de sentiments". Ha fet referència a la feina dels professionals de l'ensenyament amb sentències com "quan un mestre es posa al davant d'una classe s'exposa" o "saber que el futur dels joves que tens davant també depèn de tu". Ha dit que "l'educació és coresponsabilitat. Pares i mestres dissenyen el futur dels seus nois i noies". "L'educació és una aposta a llarg termini." I com a experiència personal ha destacat: "Els que hem estat docents sabem que hi ha un regal que et fa la vida i és trobar-te un exalumne."
Anar al contingut