25è aniversari de la seva mort

"Retalls" aprofundeix en la figura de J. V. Foix

Un programa que ajuda a conèixer aquest "investigador en poesia".

En motiu del 25è aniversari de la mort del poeta Josep Vicenç Foix, el canal 33 recupera el programa "Retalls" dedicat a la seva figura. Es tracta d'una petita biografia i recull de declaracions de l'escriptor a diversos programes de Televisió de Catalunya.

Algunes de les entrevistes que es recullen al programa es van gravar en l'entorn més personal de l'autor: casa seva, a Sarrià. El programa ajuda l'espectador a saber com era Foix: l'afany per la perfecció de la llengua, ja des de ben petit; la seva idea del que significa ser poeta , o la visió personal que tenia dels premis o de les arts plàstiques. En el programa també es reciten alguns dels seus poemes i se sent la cançó "És quan dormo que hi veig clar", basada en el conegut poema de l'autor, que va musicar Joan Manuel Serrat.

Josep Vicenç Foix i Mas va néixer a Sarrià, aleshores un municipi independent de Barcelona, el 29 de gener de 1893. Va estudiar dret, però va deixar inacabada la carrera per incorporar-se a la pastisseria familiar, Foix de Sarrià. L'afició a la literatura ja li va venir de jove, va llegir els clàssics i, de 1922 a 1936, va ser redactor i director literari de "La Publicitat".

El 1927 va escriure el primer volum de prosa poètica, "Gertrudis", i el 1932, el segon, "KRTU", que el van convertir en el gran experimentador de la literatura catalana en aquest període. En molts aspectes es va anticipar als moviments avantguardistes estrangers.

Influït pel noucentisme, fascinat per les avantguardes i amb un gran respecte per la figura del poeta, es definia com a "investigador en poesia". La Guerra Civil Espanyola li trunca l'activitat creadora -ja havia començat a publicar abans del conflicte- i el reconeixement com a poeta de gran qualitat no li va arribar fins ben entrada la dècada dels anys cinquanta.

L'any 1973 li van concedir el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Va ser un dels primers cinc membres i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Va morir al seu pis de Sarrià, el gener del 1987.
Anar al contingut