Punts clau

"Garzón, judici al jutge"

La setmana que ha començat el judici a Garzón per les escoltes de la trama Gürtel, el canal 33 recupera aquest documental.

Aquest dissabte, a les 17.40, el canal 33 reemet el documental, "Garzón, judici al jutge" que el programa "Sense Ficció" va estrenar el mes de març de 2011.

La història arrenca amb la suspensió del jutge al mes de maig del 2010, quan la Cort Suprema va acordar el seu processament per haver investigat els crims del franquisme, cosa que va provocar un moviment popular de solidaritat amb el jutge. Més tard, s'hi van afegir altres acusacions contra Garzón, poc després que es va fer pública la seva investigació sobre el "cas Gürtel", un exemple de corrupció política.

El documental se centra a explicar com Garzón ha exercit de jutge, la seva biografia i fama, el seu passat polític i els continus enfrontaments amb polítics i altres jutges. Així, aquest documental ens acosta a la manera com Baltasar Garzón afronta els tres processos oberts contra ell, i ho fa amb entrevistes al mateix Garzón i a testimonis de familiars i amics, que ens parlen sobre el seu caràcter i la seva infància.

A més, també incorpora la veu de persones que ens parlen de la figura de Garzón des del punt de vista de la seva tasca; algunes d'aquestes corresponen a companys jutges i fiscals de l'Audiència Nacional crítics amb la seva figura, que apareixen als mitjans de comunicació, juristes internacionals, advocats de l'acusació i també aquells que el defensen. Hi intervenen, entre d'altres, Luis Moreno Ocampo, fiscal en cap de la Cort Penal Internacional; José Ricardo de Prada, jutge de l'Audiència Nacional; Joaquín Leguina, exsecretari general del PSOE; Aleix Vidal-Quadras, eurodiputat del PP; Miguel Bernad, president de Manos Limpias; i Giles Tremlett, corresponsal del diari "The Guardian".

Aquest documental, alhora que examina els punts clau de la biografia de Garzón, com són les investigacions sobre el narcotràfic, el "cas GAL" i l'assumpte Pinochet, barreja les llums i les ombres del passat del jutge, una discussió apassionada sobre qui és aquest home que ha despertat odi i estimació a parts iguals. En definitiva, "Garzón, judici al jutge", dibuixa un conflicte decisiu sobre qüestions d'independència judicial i els límits entre el poder polític i el poder judicial.

"Garzón, judici al jutge" és una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de JWProductions.
Anar al contingut