Presentació de "Boscos"

Martí Boada ens porta a conèixer els boscos de Catalunya

Aquest dissabte TV3 estrena "Boscos". De la mà del científic Martí Boada, el programa ens proposa una ruta pels diferents boscos de la geografia catalana.

Dissabte 14, a les 20.20, TV3 estrena "Boscos", un programa que proposa una ruta pels boscos de Catalunya amb Martí Boada i que arriba després que l'ONU va declarar el 2011 Any Mundial dels Boscos.

El programa, una producció de TV3 i Broadcaster, amb la col·laboració de CatalunyaCaixa, s'ha presentat avui a la sala Jujol de l'edifici La Pedrera de Barcelona. Hi han assistit el cap de Programes de TV3, Jordi Serra; la directora general de l'Obra Social de CatalunyaCaixa, Marta Lacambra; la directora del programa, Noemí Cuní, i els directors científics Martí Boada i Miquel Rafa.

Marta Lacambra ha explicat que l'Obra Social de CatalunyaCaixa "té dos eixos fonamentals: territori i alimentació". La gestió dels territoris i la biodiversitat és una herència de Caixa Catalunya i la de l'alimentació de Caixa Manresa, les dues entitats que juntament amb Caixa Tarragona han conformat el que és ara CatalunyaCaixa. Ha explicat que la col·laboració amb TV3 "va néixer fa 8 mesos quan vàrem fer una visita al Museu episcopal de Vic i en Martí Boada es va mostrar molt preocupat perquè no s'havia fet prou ressò que el 2011 era l'Any Internacional dels Boscos". Està convençuda que "gestionar bé el bosc hauria de formar part de l'ADN de la gent", per això està molt satisfeta d'aquest projecte i "que TV3 ens hi hagi deixat participar".

Jordi Serra també ha parlat de l'ADN: "la divulgació de contingut de natura i mediambiental forma part del nostre ADN. És una manera de fer patrimoni". Ha explicat que més enllà de les audiències, el que interessa de "Boscos" "és que tingui el reconeixement de l'audiència i que quedi com una peça que pugui tenir diverses utilitats".

Noemí Cuní ha explicat que "el personatge principal del programa és en Martí Boada. Amb ell coneixem els diferents tipus de boscos que hi ha a Catalunya". A cada capítol es parla d'un i a més "anem trobant personatges que hi viuen i en viuen". Està convençuda que "aquest és un tipus de programa que ha d'oferir la televisió pública". "Catalunya és un país de boscos i no ho sabem. Hi ha molta activitat econòmica que es basa en el bosc", ha afegit.

Martí Boada ha reclamat als mitjans de comunicació "més atenció al territori. Trobo que donen una visió massa urbana del país." "No sabem què és el raspinell i en canvi coneixem els animals de la Sabana africana... Hi ha desconeixement del territori, i hem de tenir en compte que el millor indicador ambiental del territori és la biodiversitat. És l'analítica del territori". I ha afegit: "sabem posar en valor el patrimoni pictòric i arquitectònic, però no el mediambiental." S'ha mostrat molt satisfet pel programa perquè pot donar la dimensió de la importància dels boscos en la nostra societat: "és una oportunitat de socialitzar la ciència. El bosc es pot veure des de la física, la química, l'antropologia... Catalunya és un país de boscos i s'està forestalitzant." Boada ha explicat que hi ha molt desconeixement sobre el paper que té el bosc en les nostres vides: "En pocs anys hem augmentat un 30% els boscos a Catalunya i això vol dir menys aigua, per exemple".

Miquel Rafa ha dit que la participació de CatalunyaCaixa ha anat més enllà de l'esponsorització: "ha estat com una simbiosi de dues espècies (TV3 i l'obra social de CatalunyaCaixa), ha estat una suma". Ha posat aquest exemple també per aclarir quina és la seva feina en el programa "és la d'explicar les paraulotes. Traduir els tecnicismes a un llenguatge planer".
Anar al contingut