Arqueologia

"Sota terra" recorre el territori amb el rodatge de la segona temporada

Fermí Fernàndez, Eudald Carbonell i l'equip del programa investiguen la història del país a través de les restes arqueològiques i es troben immersos aquests dies en el rodatge dels nous capítols.

L'equip de "Sota Terra", el programa d'arqueologia de TV3 i Batabat estrenat la temporada passada, es troba immers aquests dies en el rodatge dels nous capítols, un rodatge que aquesta setmana els ha portat a la capital de la Noguera, a Balaguer, amb la intenció d'esbrinar si aquesta va ser una de les ciutats àrabs més grans de la marca superior.

Segons l'arqueòleg Eudald Carbonell, el director científic del programa, la muralla que envoltava Balaguer al segle XI podia tenir unes 25 hectàrees i dins dels marges hi viurien entre 8.000 i 10.000 habitants. L'equip del programa, amb Fermí Fernàndez, Carbonell i els mateixos arqueòlegs que van participar en la primera entrega, tenen només tres dies per ratificar les seves teories i descobrir com vivien els sarraïns a Catalunya.

Ni la pluja que cau sobre el territori atura la feina. A "Sota Terra", l'equip d'arqueòlegs excava de veritat. Separats en grups diferents, busquen restes de sarraïns entrerrats a la necròpolis i restes d'habitatges a prop de la muralla.

"Els andalusins van viure aquí centenars d'anys fins que, el 1105, el comte d'Urgell els va fer fora, però, justament per això, és important l'arqueologia, encara que matis la gent o la facis fora, ens queden les seves restes per explicar la història", explica Eudald Carbonell.

Mentre Fermí Fernàndez, el presentador del programa, acompanya Eudald Carbonell a fer una activitat que té lloc al Segre des de l'edat del bronze, la recerca d'or al riu, el director de "Sota Terra", Josep M. Andrés "Aranya", incideix en la idea que tenim la història sota els peus. "La història no és només als documents escrits, a través de les restes arquològiques es pot contrastar el que diuen els documents, i aquestes restes, la majoria de les vegades, els ratifiquen, però a vegades diuen que no."

Abans de Balaguer, el rodatge de la segona temporada de "Sota Terra" ja ha portat l'equip a poblacions com Cabrera de Mar, Deltebre, Guimerà, Miravet, Caldes de Montbui i Oristà, i pròximament els durà al Brull, Tàrrega, Isona, Moià, Barcelona i Roses. La intenció, explicar de forma divulgativa la història de Catalunya a través de l'arqueologia i fer-ho abastant tot el territori i reflectint també la riquesa dialectal.

Per localitzar els enclavaments on es poden trobar restes, abans d'iniciar el rodatge, l'equip fa un treball de recerca previ de cinc mesos. Dels 23 enclavaments localitzats inicialment, han sortit els 13 que formaran part d'aquesta segona temporada de la sèrie.

Els capítols, tot i que no seguiran un ordre cronològic, abraçaran totes les èpoques, i així, en aquesta temporada, a "Sota Terra", els espectadors sentiran parlar d'històries de dinosaures, de romans, de templers, de la guerra del Francès o de la Revolució Industrial.

El repte serà novament acostar de manera entretinguda l'arqueologia i la història al gran públic. Asseguren que, la primera temporada, "Sota Terra" va aconseguir interessar tant nens com persones grans. "Volem despertar la curiositat de les persones que ho mirin i, per fer-ho, hem après a parlar de forma natural, sense utilitzar noms científics i repetint conceptes com poden ser els de georadar, estrat o roca mare", explica Eudald Carbonell.

Com en la primera temporada, les preguntes que l'espectador es pot fer des de casa davant les restes arqueològiques les portarà a la pantalla el presentador del programa, Fermí Fernàndez, que ja s'ha convertit en un apassionat de l'arqueologia. "En un moment que Catalunya viu un sentiment de reafirmació nacional és necessari que sapiguem exactament què és el que tenim, d'on venim i on anem. Sota terra hi ha un tresor, tenim un país més valuós del que la gent es pensa", assegura.

"Sota Terra" acabarà de rodar la temporada a Roses a finals del mes vinent i estarà en antena a partir de la pròxima temporada.
Anar al contingut