Una resposta diferent a la crisi

"Islàndia passa comptes", a "30 minuts"

El 2008 el sistema bancari d'Islàndia va fer fallida. La indignació popular va generar un autèntic terratrèmol polític i social. Com està el país tres anys després? Un equip del "30 minuts" s'ha desplaçat a l'illa per analitzar-ho.

A les protestes dels indignats apareixia, de tant en tant, una bandera islandesa. Es deia que Islàndia havia fet una "revolució silenciosa" i es convertia pràcticament en un mite la resposta d'aquest país a la crisi financera.

Un equip del "30 minuts" s'ha desplaçat a aquesta illa de només 320.000 habitants que fa tres anys va veure com s'ensorrava el seu sistema bancari, per analitzar què han fet els islandesos de diferent.

Vint-i-cinc ciutadans escollits democràticament han redactat el projecte de nova constitució, que aquest mes començarà a revisar el Parlament. El reportatge segueix a les oficines del Consell Constitucional les últimes setmanes d'activitat abans de la votació final.

Han portat als tribunals l'exprimer ministre, Geir H. Haarde, que així s'ha convertit en el primer líder europeu que serà jutjat com a responsable de la crisi financera, tot i que amb uns càrrecs menors dels inicialment previstos. El programa entrevista l'exprimer ministre.

Islàndia va decidir en referèndum que no havia d'assumir el pagament del deute dels bancs a dipositaris del Regne Unit i els Països Baixos, i així es va enfrontar a aquests països en el "cas Icesave", que ara s'ha de resoldre en un tribunal europeu. Entrevistem el president Ólafur Ragnar Grímsson, que, pressionat per les protestes populars, va forçar la convocatòria del referèndum.

Un grup de consumidors va denunciar els bancs per haver concedit préstecs il·legals, i van guanyar. Entrevistem el president de l'Associació de Deutors.

Han obert una fiscalia especial amb seixanta fiscals que investiguen més de tres-cents banquers i empresaris com a responsables també de la caiguda dels bancs. De moment només han aconseguit portar dos casos als tribunals. El "30 minuts" també parla amb un dels fiscals responsables.

Islàndia és un país petit i aïllat, segurament un cas a part, un laboratori on es possible assajar. Per molta gent, res no ha canviat substancialment, però tothom reconeix que l'economia islandesa es recupera millor que les d'altres països.

I, més enllà dels números, el reportatge transmet el caràcter especial dels islandesos, que ha fet que molts s'enfrontin orgullosos a la crisi i canviïn els seus plantejaments. Pensar, reconèixer les equivocacions, implicar-se políticament, protestar, associar-se per lluitar contra el que volen canviar... Islàndia passa comptes, amb els altres i amb els seus errors.

Un reportatge de: Esther Llauradó, Lluís Jené
Producció: Sandra Rierola
Muntatge: Joan Carles Calvera
Anar al contingut