Entrevista

Toni Soler: "El del 14 d'abril és un episodi ple de grandesa però també de petites misèries"

El 25 d'octubre, TV3 estrena "14 d'abril: Macià contra Companys", una ficció televisiva centrada en els tres dies de vigència de la República catalana. Toni Soler, responsable del guió d'aquest film, ens ha contestat les preguntes que els espectadors ens heu fet arribar. Això és el que ens ha dit!

Toni: Per què "Macià contra Companys"? El títol no és una mica provocador?
Sí, el títol és una mica provocador. En el món de la ficció l'acarament de dues personalitats fortes funciona molt bé. I també des del punt de vista històric és cert que l'enfrontament entre Macià i Companys, que molta gent desconeix, expressa les contradiccions de l'esquerra catalanista al moment d'obtenir el poder, i de plantejar les relacions entre Catalunya i Espanya. És un tema molt vigent avui dia.

Daniel: Veig que t'estàs decantant més en treballs darrere les càmeres. Des que et vaig conèixer a "Malalts de tele" vaig veure que ets molt bon comunicador. Pregunta: Quant ha durat la producció des que es va plantejar?
Moltes gràcies. La idea la portava al cap fa un parell d'anys, i la proposta concreta de fer el guió la vam decidir en Paco Escribano i jo a la primavera del 2010. El guió el vaig fer als mesos següents i el rodatge va tenir lloc durant sis setmanes a l'hivern passat.

Meritxell Hernández: La televisió ha d'informar, entretenir i formar. Però sovint s'oblida aquesta última funció. Calen més propostes per acostar la història al públic?
En una televisió pública, per descomptat que sí. I no cal pensar en gèneres "minoritaris". La història és un gènere molt popular en la literatura, el cinema... estic segur que a la televisió hi ha lloc per a un espai de divulgació històrica per al gran públic.

Marc Alà Paradís: Hola, Toni, vaig participar a la pel·lícula "14 d'abril: Macià contra Companys" i em va encantar l'experiència. És la primera pel·lícula que has fet? Com és que t'ha vingut la idea de fer una pel·lícula que tracti la història de Catalunya?

És la primera pel·lícula que produeix Minoria Absoluta, i el meu primer guió de ficció, però el seu director és un home molt experimentat com en Manuel Huerga, que ha fet una feina excel·lent. El tema ja el tenia decidit feia temps, creia que era un episodi apassionant, però inicialment només vaig pensar en escriure'n un llibre (que ja he publicat).

Carme Perelló: Et desconeixia aquesta faceta d'historiador! Penso que és molt important, recuperar la historia. Sempre t'ha agradat?
Sempre. I al moment d'anar a la universitat ho tenia tan clar que vaig fer història contemporània. Però no tinc les virtuts d'un historiador, sóc més aviat un tastaolletes. Per això el món de la comunicació m'escau més.

Pep: Què t'ha fet triar aquest episodi històric i no un altre. T'atreu especialment?

Sí, perquè és un moment en què la història s'accelera, en un sol dia cau una monarquia de cinc segles, Catalunya és pràcticament un estat sobirà... i tot fruit de l'audàcia i de la improvisació. És un episodi ple de grandesa però també de petites misèries.

Josep: Imagino que si heu recuperat ara aquell moment, és per alguna cosa. Potser penses que hi ha un cert desconeixement i no sabem prou bé què va passar?

Crec que és interessant que la gent sàpiga perquè el nostre govern es diu Generalitat de Catalunya. I d'on procedeix la nostra autonomia, què va costar i com s'hi va arribar.

Fina: Celebro que vulgui donar a conèixer un dels episodis que crec més significatius per a la Catalunya recent. El que podia haver estat i no va ser! Sempre ens passa el mateix, no podem o no sabem aprofitar el moment, no creus? De segur, ho tractarà amb rigor i serà didàctic. Ànims i sort!
Gràcies. Certament, és un moment en què Catalunya mostra moltes virtuts però també moltes mancances. La falta d'unitat i de poder real ens ha fet perdre molt de temps.

Edu Beltran: Vaig llegir el teu "Història de Catalunya (Modèstia a part)" fa uns anys i em va agradar molt. Alguna possibilitat de fer una pel·lícula o sèrie relacionada amb el regnat de Martí l'Humà i la fi de la corona catalana com a tal?
Doncs sí, seria un gran tema... però les produccions d'època són molt cares!

Oriol: M'encanten tots els programes que fas i estic molt content que tornis a recordar moments claus de la història de Catalunya, t'encoratjo a continuar així! Seria molt maco veure una minisèrie o documental sobre l'11 de setembre de 1714.
Jo també crec que el 2014 serà una gran ocasió per revisitar aquest episodi tan important de la nostra història. Tant de bo es faci alguna cosa, a mi m'encantaria ajudar-hi.
Anar al contingut