Pot rècord a "El gran dictat"

"Yeadonià", la paraula que val 72.990 euros

El badaloní Josep Gatell s'ha endut el pot d'"El gran dictat", que acumulava 72.990 euros. L'equip del TV3.cat ha parlat amb ell i ens ha explicat d'on li ve el seu gran coneixement de la llengua catalana i què farà amb els diners del premi.

Yeadonià: relatiu a les argiles de Yeadon (Yorkshire, Anglaterra). Un mot desconegut per a la majoria de nosaltres, però que Josep Gatell, químic de professió, ha sabut lletrejar a la perfecció. I això li ha valgut ni més ni menys que 72.990 euros, el pot que s'acumulava des de feia més d'un any (en concret, 102 programes) a "El gran dictat". Mai s'havia donat un pot tan alt al programa. El mateix Josep ens explica com ha estat l'experiència.

Josep, aquesta darrera paraula va ser la més complicada de la teva participació al concurs?

Sí, en aquell moment no n'era conscient però passat tot sí que la recordo com la més difícil. També la recordo amb carinyo, perquè em va servir per guanyar el pot, però era "punyetera"...

A "El gran dictat" has demostrat un gran coneixement de la llengua catalana. D'on et ve aquesta afició per les paraules?

He tingut la sort d'estudiar sempre en català. He llegit molt, tinc facilitat per les llengües i molta memòria visual... A més, la meva formació com a químic m'ha ajudat amb algunes paraules tècniques.

Com et vas decidir a participar al concurs?

A casa mirem "El gran dictat" des de sempre, ens agrada molt. Llavors, la família i també els amics m'animaven a trucar i participar. Em deien que ho faria molt bé. De fet, ells em diuen "Pompeu", perquè sóc molt maniàtic de la llengua. Si veig un cartell mal escrit en una botiga, hi haig d'entrar i canviar-lo. Jo ja havia fet un càsting per participar en un altre programa i no m'havia anat bé, així que els deia que no m'atabalessin. Però em van insistir tant que al final vaig pensar "que no sigui dit!". Així que ho vaig provar i tot ha anat molt bé. I això que haig de reconèixer que, des de casa, mirant "El gran dictat", mai havia aconseguit encertar les 15 paraules necessàries per guanyar el pot!

I què en faràs, d'aquest premi? T'ha arribat en un bon moment?


Doncs sí, precisament en un molt bon moment, perquè fa poc que m'he comprat una casa i ajudarà a pagar la hipoteca. El primer pensament va ser gastar-me els diners a córrer el París-Dakar. M'encanten les motos de camp, l'off-road... però ho hauré de deixar per més endavant!


Anar al contingut